Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, επαναλαμβάνει ο Χαμενεΐ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, επαναλαμβάνει ο Χαμενεΐ

Το Ιράν «δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», επανέλαβε σήμερα ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την ώρα που μια επίσκεψη της IAEA στην Τεχεράνη με στόχο να αποσαφηνιστούν σκοτεινές πλευρές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος κατέληξε σε αποτυχία.

«Θέλουμε να σπάσουμε την κυριαρχία που βασίζεται στα ατομικά όπλα» τα οποία διαθέτουν οι μεγάλες δυνάμεις και «χάρη στο Θεό ο ιρανικός λαός θα τα καταφέρει», πρόσθεσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πυρηνικών επιστημόνων της χώρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Η πυρηνική ενέργεια συνδέεται άμεσα με τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν», πρόσθεσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ζητώντας από τους επιστήμονες που βρίσκονταν μπροστά του «να συνεχίσουν με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα τη δουλειά τους που είναι θεμελιώδης».

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης «τις δολοφονίες (ιρανών πυρηνικών επιστημόνων) και τις πιέσεις (των δυτικών χωρών) που είναι η ένδειξη της αδυναμίας των εχθρών μας».

Οι δηλώσεις αυτές του πρώτου στην ιρανική ιεραρχία έγιναν ενώ κατέληξε σήμερα σε αδιέξοδο η επίσκεψη στην Τεχεράνη μιας αντιπροσωπείας της IAEA που είχε στόχο να επιχειρήσει να άρει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις πυρηνικές επιδιώξεις του Ιράν.

«Δεν μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση (στη στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσέν), δεν μπορέσαμε να επισημοποιήσουμε τη συνέχεια (των συζητήσεων). Τώρα θα ενημερώσουμε τον γενικό διευθυντή (της IAEA) και αργότερα το συμβούλιο κυβερνητών», δήλωσε ο Βέλγος Χέρμαν Νέκερτς, επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Βιένης.

«Στη συνέχεια θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε.

Χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά είχε ήδη εκφράσει τη λύπη της επειδή δεν υπήρξε συμφωνία με το Ιράν για τη συνέχεια των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, που οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι έχει στρατιωτικούς στόχους. Η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει πως η φύση του είναι απολύτως ειρηνική.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ