Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές, από τις φωτιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και από τις ελεγχόμενες φωτιές σε γεωργικές εκτάσεις προκάλεσε κατά μέσον όρο το θάνατο 339.000 ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο από το 1997 ως το 2006, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες και είναι η πρώτη που προβαίνει σε έναν υπολογισμό του αριθμού των θανάτων από αυτή την αιτία.
Η υποσαχάρεια Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία πλήττονται περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές, με κατ' εκτίμηση 157.000 θανάτους --σχεδόν τους μισούς-- και 110.000 αντίστοιχα.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives και παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Βανκούβερ του Καναδά.
«Είναι καιρός να ανησυχήσουμε για τις συνέπειες της αποψίλωσης των δασών σε αυτές τις πυρκαγιές, που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία», είπε σε συνέντευξη Τύπου η Φέι Τζόνστον του πανεπιστημίου της Τασμανίας, κυριότερη συντάκτρια της μελέτης.
«Με εξέπληξε το ότι η εκτίμηση είναι τόσο υψηλή, αν σκεφτείτε ότι η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές δεν είναι συχνή για τους περισσότερους ανθρώπους».
«Ακόμα και στη νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική [οι φωτιές] είναι εποχικό φαινόμενο. Δεν σημειώνονται όλο το χρόνο», είπε η Τζόνστον.
«Η έκλυση σωματιδίων από τις φωτιές στη φύση αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την θνησιμότητα παγκοσμίως», τονίζεται στην έρευνα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)