Τριάντα δύο άνθρωποι που κατηγορούνται για μια τραπεζική απάτη ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων --μια υπόθεση που ενδέχεται να συνδέεται με στελέχη της κυβέρνηση του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ-- άρχισαν να δικάζονται χθες, μετέδωσε ένα ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στη χρήση πλαστογραφημένων εγγράφων από τον ιρανό επιχειρηματία Αμίρ Μανσούρ Χοσραβί για να εξασφαλίσει δάνεια προκειμένου να αγοράσει κρατικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ιδιωτικοποιήσεων.
Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ότι εξασφάλισε περίπου 2,6 δισ. δολάρια από διάφορες ιρανικές τράπεζες.
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες αντιπάλων του ότι ο Χοσραβί σχετίζεται με τον επικεφαλής του γραφείου του, τον Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ.
Οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους παρουσιάστηκαν σε επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης χθες σε μια διαδικασία ανοικτή για τον Τύπο, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA. Το πρακτορείο δεν κατονόμασε κάποιον από τους κατηγορουμένους αλλά σε αυτούς πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται ο Αμίρ Μανσούρ Χοσραβί και ο Μαχμούντ Ρεζά Χαβαρί, πρώην επικεφαλής της τράπεζας Μελί, που είχε διαφύγει στον Καναδά όταν αποκαλύφθηκε η απάτη το 2011.
«Οι δραστηριότητες της αναπτυξιακής εταιρίας του Αμίρ Μανσούρ αποτελούν ένα παράδειγμα μια οργανωμένης συμμορίας η οποία υπέσκαψε την οικονομική ασφάλεια της κοινωνίας», είπε ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί, διαβάζοντας το κατηγορητήριο, το οποίο καταλαμβάνει 200 σελίδες.
Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.
Η δίκη αναμένεται να εντείνει την σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ήρθε στην επιφάνεια το 2011. Έπειτα από μια σύγκρουσή του για την καθαίρεση του υπουργού Πληροφοριών, συντηρητικοί εξαπέλυσαν μια συστηματική εκστρατεία για να εκφοβίσουν τον κύκλο του προέδρου συλλαμβάνοντας συνεργάτες του και κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί την εξουσία του ανώτατου ηγέτη και αποπειράται να μεταβάλει τον ισλαμικό χαρακτήρα του κράτους.
Στην επενδυτική εταιρία του Αμίρ Μανσούρ ανήκαν 20 επιχειρήσεις στο Ιράν, που παράγουν από χάλυβα ως τρόφιμα. Η κυβέρνηση κατέσχεσε τους πόρους της --που αποτιμώνται σε πάνω από 4 δισ. δολάρια-- το Σεπτέμβριο
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)