Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συναντώνται στο Παρίσι κι αναμενόταν εντός της ημέρας να ανακοινώσουν μια συμφωνία διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.
Η σύνοδος του Παρισιού είναι η πρώτη διμερής συνάντηση μετά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, στην διάρκεια της οποίας ο Κάμερον είχε αντιταχθεί στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, προκαλώντας έναν πόλεμο λέξεων με τη Γαλλία.
Στη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να άρουν την διμερή ένταση.
Πριν από τη συνάντηση η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο των σχεδίων του Λονδίνου να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά εργοστάσια. Η συμφωνία αφορά επίσης και το πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας.
Η συμφωνία, στην οποία θα συμμετέχουν η βρετανική Rolls-Royce, η Areva και η EDF, θα περιλαμβάνει συμβάσεις αξίας μεγαλύτερης από 500 εκατ. λίρες (πάνω από 600 εκατ. ευρώ) και θα δημιουργήσει πάνω από 1.500 θέσεις εργασίες στη Βρετανία, ανέφερε η κυβέρνηση Κάμερον.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Χίλνκλι Πόιντ, στη νότια Βρετανία.
Οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν επίσης για την διμερή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας, εν μέσω δημοσιευμάτων περί του ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να αναπτύξουν από κοινού ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο μαχητικό αεροσκάφος.
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos ανέφερε χθες ότι οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα «πρωτότυπο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δυνατότητα αποφυγής ραδιοεντοπισμού ως το 2020», σχηματίζοντας μια κοινοπραξία με επικεφαλής την γαλλική Dassault Aviation.
Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να συζητηθούν η κρίση στη Συρία, η κατάσταση στη Λιβύη και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
Για τον Κάμερον το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να αποτιμήσει την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου.
Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει μια δύσκολη αναμέτρηση καθώς ο αντίπαλός του υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται φαβορί.
Τον Κάμερον συνοδεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Από γαλλικής πλευράς στις συνομιλίες θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και ο υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν.
«Η σημερινή σύνοδος επιδεικνύει την δύναμη και το βάθος των δεσμών της Βρετανίας με τη Γαλλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον.
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, οι διμερείς επαφές αναμενόταν να επικεντρωθούν στην προετοιμασία πριν από την διεθνή συνδιάσκεψη της Τυνησίας την 24η Φεβρουαρίου.
Το γραφείο του Σαρκοζί ανέφερε ότι θα συζητηθεί ειδικά το Ιράν, το οποίο χθες Πέμπτη ανέφερε ότι είναι ανοικτό σε «νέες πρωτοβουλίες» για την επανέναρξη συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)