ΟΗΕ: «Ανεύθυνες» όσες χώρες εναντιώνονται στην απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΟΗΕ: «Ανεύθυνες» όσες χώρες εναντιώνονται στην απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Οι χώρες οι οποίες καθυστερούν την εφαρμογή της παγκόσμιας απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών συμπεριφέρονται ανεύθυνα, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν σήμερα.

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty, CTBT) δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ώσπου οι οκτώ χώρες που απομένουν, ανάμεσα σε αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και το Ιράν, να την υπογράψουν και να την επικυρώσουν.

«Οποιαδήποτε χώρα είναι αντίθετη στη υπογραφή και την επικύρωση [της συνθήκης] απλά αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε ο Μπαν Κι-Μουν σε μια ομιλία του σήμερα στη Βιέννη.

«Είναι ανεύθυνο από μέρους της διεθνούς κοινότητας απλά να περιμένει», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα άνοιγε τον δρόμο για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ανάμεσα στις χώρες οι οποίες καθυστερούν την εφαρμογή της CTBT είναι ακόμη η Αίγυπτος, η Ινδία, το Πακιστάν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Εκτός της Αιγύπτου, οι υπόλοιπες οκτώ χώρες είτε διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή υπάρχουν υποψίες ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν.

«Ο κόσμος είναι υπερεξοπλισμένος και η ανάπτυξη είναι υποχρηματοδοτούμενη. Είναι καιρός να αντιστραφεί αυτή η εξίσωση», είπε ο Μπαν Κι -Μουν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ