Σε ύφεση η κυπριακή οικονομία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σε ύφεση η κυπριακή οικονομία

Σε ύφεση επέστρεψε το 2011 η κυπριακή οικονομία, παρουσιάζοντας συρρίκνωση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, λόγω της αρνητικής κατάστασης στις κατασκευές και στο εμπόριο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Cystat), δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο, όση ήταν και η συρρίκνωση της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας ήταν η χειρότερη από τις αρχές του 2010, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1%, προτού αρχίσει να εξέρχεται από την ύφεση του 2009.

Σε τριμηνιαία βάση, τα στοιχεία της Cystat δείχνουν ότι η οικονομία έμεινε στάσιμη, παρουσιάζοντας μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία και το εμπόριο είναι αρνητικοί. Οι τομείς αυτοί, όπως και οι τομείς ηλεκτρισμού και μεταφορών, παρουσίασαν αρνητικούς ρυθμούς, αναφέρει η Cystat.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του τουρισμού, των τραπεζών και των υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, υγεία, λοιπές υπηρεσίες).

Με βάση τον συνήθη ορισμό που δίνουν οι οικονομολόγοι στην ύφεση - συρρίκνωση του ΑΕΠ για τουλάχιστον δύο συνεχόμενο τρίμηνα - η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες που παρουσιάζει αυτή την αρνητική κατάσταση.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ύφεση Κύπρος κυπριακή οικονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ