Η Ελλάδα οφείλει να επιλέξει ανάμεσα στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και την έξοδό της από το ευρώ, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα είναι αναγκαίο να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί μία αυξημένη παρακολούθηση των λογιστικών αποδόσεών της από την ΕΕ.
«Κάθε κράτος αποφασίζει μόνο του εάν θα βρίσκεται στην ευρωζώνη ή όχι. Εάν αποφασίσει πως θα βρίσκεται, τότε θα πρέπει να ικανοποιεί ορισμένες συνθήκες», τόνισε ο Φρίντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργου, έπειτα από τη διατύπωση πανομοιότυπων, σχεδόν, απόψεων στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.
«Η Νομισματική Ένωση δεν προβλέπει ότι μπορούμε να αποπέμψουμε ένα κράτος μέλος. Εάν ένα κράτος, όμως, πει: εμείς προτιμούμε να μην εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, προτιμούμε να μην πάρουμε τα χρήματα άλλων κρατών, κάτι που αποτελεί δική τους επιλογή, και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα δίχως να πραγματοποιήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το κράτος αυτό έχει αποφασίσει εκούσια να αυτοαποκλειστεί. Συνεπώς είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να αποφασίσει μόνος του εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Λουξεμβούργιος υπουργός.
«Εάν, όμως, θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες συνθήκες», επέμεινε ο Φρίντεν, υπογραμμίζοντας «δεν αποδέχομαι να λέει κάποιος: ναι μεν είμαστε στη ζώνη του ευρώ, αλλά δεν θέλουμε να τηρήσουμε κάποιους κανόνες».
Απορρίπτοντας την υπόθεση μία «επιτήρησης» της Ελλάδος, ο Φρίντεν δήλωσε πως εναπόκειται στις ελληνικές αρχές «να θέσουν σ' εφαρμογή» τα μέτρα εξυγίανσης του προϋπολογισμού που αξιώνουν οι άλλοι εταίροι της. Πρόσθεσε όμως πως «πρόκειται για τα χρήματα των φορολογουμένων άλλων κρατών μελών, είναι στο πλαίσιο μίας εταιρικής σχέσης που θα πρέπει να επαγρυπνούμε εάν αυτά τίθενται σε εφαρμογή».
«Δεν είμαι της γνώμης πως οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους», τόνισε ο Φρίντεν. «Θα πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία με τους Έλληνες, σε συνδυασμό ενός αποτελεσματικού συστήματος επιτήρησης», κατέληξε.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)