Δεκατέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων στην επαρχία Χάμα, ένα από τα προπύργια του κινήματος αμφισβήτησης στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
"Τουλάχιστον δέκα λιποτάκτες του στρατού, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί, και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος που βομβάρδισαν την περιοχή Καφρνμπούντα", στην περιοχή της Χάμα, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Βίντεο στο YouTube δείχνει τουλάχιστον οκτώ πτώματα, τα περισσότερα χωρίς πόδια, να κείτονται στο πάτωμα κτιρίου που μοιάζει με νοσοκομείο.
Εξάλλου στην επαρχία Χάμα τέσσερις στρατιώτες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν από λιποτάκτες που επιτέθηκαν σε οδόφραγμα στο δρόμο που συνδέει το Τίμπετ αλ Ιμάμ με το Σουράν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση.
Ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα στη Ντεράα και τη Χάμα, προπύργια της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη Ντεράα, απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης στις 15 Μαρτίου του 2011, «ένας άμαχος σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του από τα πυρά των συριακών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους» και «τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με ομάδα λιποτακτών», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι συριακές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα ταυτοχρόνως να βομβαρδίζουν τη Χομς, στην κεντρική Συρία, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις 4 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια κατάπνιξης του κινήματος αμφισβήτησης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Σήμερα ελπίζουμε πλέον μόνον στο Θεό καθώς η διεθνής κοινότητα καθυστερεί πάρα πολύ να αντιδράσει», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ρουμάνες, οι οποίες έχουν παντρευτεί Σύρους και οι οποίες επαναπατρίστηκαν σήμερα.
Χιλιάδες Ρουμάνοι ζουν στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου.
Έξι από αυτούς που θέλησαν να επαναπατριστούν εδώ και εβδομάδες στη χώρα τους έφτασαν σήμερα στο Βουκουρέστι, εκ των οποίων μερικές μητέρες με τα παιδιά τους.
Η Χομς «είναι μια απομονωμένη πόλη, δεν υπάρχει πλέον σχολείο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τίποτα από αυτά που συνηθίζονται σε μια χώρα», δήλωσε η Μιχαέλα Σάλολ, ο σύζυγος της οποίας παρέμεινε στη Συρία.
«Δεν έχουμε καθημερινή ζωή, μένουμε στο σπίτι και ακούμε τι συμβαίνει έξω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο», προσέθεσε η Σάλολ, η οποία είναι αισθητικός και έχει εγκατασταθεί στη Συρία από 18 ετών.
Η Σάλολ σημείωσε ότι κατάφερε να φύγει από την πόλη «πάρα πολύ δύσκολα» και ότι «τα προβλήματα, τα οποία άρχισαν πριν από έντεκα μήνες, γίνονται όλο και πιο σοβαρά κάθε ημέρα που περνάει. Αυτό μετατρέπεται πραγματικά σε εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε.
«Δεν το λέω για να κάνω πολιτική, αλλά ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν, ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει για να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας», προσέθεσε.
Λίγο πιο μακριά, μια άλλη Ρουμάνα που επαναπατρίστηκε αναφέρθηκε σε «έναν πόλεμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ» στην πόλη Χομς. «Υπάρχουν άρματα μάχης σε κάθε γωνιά του δρόμου», σημείωσε η γυναίκα αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο για την οικογένειά της η οποία παρέμεινε στη Συρία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 377 πολίτες, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Χομς από τις 3 Φεβρουαρίου και η πόλη είναι αποκομμένη από τον κόσμο.
Η Ρουμανία διατηρεί την πρεσβεία της ανοιχτή στη Συρία για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες της στη χώρα.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)