Η Τουρκία καλεί τον ΟΗΕ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Τουρκία καλεί τον ΟΗΕ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να απευθυνθεί στη συριακή κυβέρνηση για να αποδεχθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να βοηθηθούν οι πληθυσμοί που έχουν πληγεί από την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης και των μαχών στη Συρία.

Μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου μίλησε για τη συριακή κρίση με τους Αμερικανούς ηγέτες, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλακεί όχι μόνον στο πολιτικό επίπεδο, «αλλά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο» στη Συρία.

Η Τουρκία επέμεινε η συριακή υπόθεση να «παραμείνει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ», σημείωσε.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ότι συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Κυριακή μια πρωτοβουλία της χώρας του σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Παράλληλα η Κίνα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας στη

Συρία και κάλεσε να ξεκινήσει «ένας διάλογος ανοιχτός σε όλους» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντιπολιτευόμενους, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου αντιπροέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στη Συρία και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να τερματίσουν άμεσα τη βία», δήλωσε χθες το βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών Τσούι Τιανκάι, ο οποίος συνοδεύει τον Σι στις ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η Συρία θα ξεκινήσει έναν διάλογο ανοιχτό σε όλους για τη ρύθμιση των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει», προσέθεσε.

Η Κίνα, κατέληξε ο Τσούι, δίδει «μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα».

Ωστόσο, προσέθεσε ο Τσούι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «ένα διεθνές όργανο με πολλή εξουσία». «Ως εκ τούτου οποιεσδήποτε ενέργειες πραγματοποιεί θα πρέπει να αποφασίζονται με συνετό και υπεύθυνο τρόπο».

«Όλος ο κόσμος ζητεί τον άμεσο τερματισμό της αιματηρής βίας στη Συρία. Όμως αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει μια κακή επιλογή, αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης γενίκευσης της βίας αντί για τον τερματισμό της», συνέχισε.

Η Κίνα, η οποία επικρίθηκε για το πρόσφατο βέτο που άσκησε σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη βία των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Πεκίνο απέστειλε την Παρασκευή στην Αίγυπτο έναν απεσταλμένο του.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ