Η Τεχεράνη ζητά τον τερματισμό «κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης» στο Μπαχρέιν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Τεχεράνη ζητά τον τερματισμό «κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης» στο Μπαχρέιν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης» στο Μπαχρέιν σε επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστολές αυτές συνέπεσαν χρονικά με την πρώτη επέτειο, χθες, της εξέγερσης στο Μπαχρέιν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια διαδηλώσεις σιιτών κατά της σουνιτικής μοναρχίας.

Ο Σαλεχί αναφερόταν τα στρατεύματα της κοινής δύναμης των έξι αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που αναπτύχθηκαν στο Μπαχρέιν στα μέσα Μαρτίου 2011 για να βοηθήσουν το καθεστώς να αντιμετωπίσει την εξέγερση. Οι μονάδες αυτές που σήμερα βρίσκονται στη χώρα χρησίμευσαν στην προστασία ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων αλλά δεν συνέβαλαν στην καταστολή της εξέγερσης.

«Η συνέχιση της καταστολής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αποστολή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων για να δρουν κατά των νομίμων αιτημάτων του λαού οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων εδώ και ένα χρόνο», δήλωσε ο Σαλεχί.

Ο ιρανός υπουργός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα για να εμποδίσει τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και τον άμεσο τερματισμό κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαχρέιν».

Σύμφωνα με τον Σαλεχί «η μόνη λύση για να τερματιστεί η πολιτική κρίση είναι η αποκατάσταση ενός δίκαιου διαλόγου μεταξύ του λαού και της εξουσίας στο Μπαχρέιν».

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν επιδεινώθηκαν μετά την καταστολή το Μάρτιο του 2011 από τη σουνιτική δυναστεία του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο ξεκίνησαν οι σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ