Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν έντονα σήμερα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της χώρας και έθεσαν ερωτήματα για τη νομιμότητα της «τρόικας» που τα αποφασίζει.
Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό επειδή «θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων», προέβλεψε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
Συγκρίνοντας τα μέλη της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με αρπακτικές «ακρίδες» που ασκούν «εκβιασμό» για να χορηγήσουν τη βοήθειά τους, παρατήρησε πως αυτός ο θεσμός «ομιλεί στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχεται ποτέ να εμφανισθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η σοσιαλιστική ομάδα σκοπεύει να στείλει μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα μια «εναλλακτική τρόικα» αποτελούμενη από τρία μέλη της. Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» προορισμένο να μειώσει τα ελλείμματα, αλλά ευνοώντας την ανάπτυξη και την απασχόληση, δήλωσε ο Σβόμποντα.
Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε επίσης πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη», τόνισε.
Ο επικεφαλής των φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ δήλωσε επίσης πως «η συμφωνία με την τρόικα δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα», αναφέροντας, όμως, διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Γκι Φέρχοφστατ, το πρόγραμμα λιτότητας «δεν επιτίθεται στα αληθινά προβλήματα», που είναι «ο πελατειακός χαρακτήρας του κράτους, η διαφθορά, ένας πληθωρικός δημόσιος τομέας και ένα τουλάχιστον πολύπλοκο φορολογικό σύστημα».
Ακόμη και ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, συμφώνησε απρόθυμα πως «δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους (ελληνικούς) μισθούς, θα πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ' ευθείαν στον τοίχο».
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)