Γερμανία: Τρεις σημαντικές εργοδοτικές ομοσπονδίες υπερασπίζονται τους οίκους αξιολόγησης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γερμανία: Τρεις σημαντικές εργοδοτικές ομοσπονδίες υπερασπίζονται τους οίκους αξιολόγησης

Τρεις ομοσπονδίες γερμανικών επιχειρήσεων (η Γερμανική Ομοσπονδία της Βιομηχανίας, η BDI, η Γερμανική Ένωση Χρηματοδοτών Επιχειρήσεων, η VDT, αλλά και η Γερμανική Ομοσπονδία των Εταιρειών, η DAI) επέκριναν σθεναρά, σήμερα, τις προτάσεις που κάνει ο Επίτροπος για την Εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, να υφίστανται οι οίκοι αξιολόγησης μεγαλύτερο έλεγχο στο άμεσο κιόλας μέλλον.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει υπόψη του το Γαλλικό πρακτορείο, οι τρεις ομοσπονδίες υποστηρίζουν ότι, «η ανάλυση της αγοράς αξιολογήσεων επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι αυτή λειτουργεί σωστά, τόσο από την σκοπιά των επενδυτών, όσο και από αυτήν των αξιολογήσεων».

Προσάπτεται, ιδιαιτέρως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνει τα παράπονά της για τους οίκους αυτούς «κατ' αποκοπήν», την ώρα μάλιστα που σπανίως υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος για την αξιολόγηση επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας μεγάλων κρατών.

Μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης «μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους...προκαλώντας κακό, παρά καλό, στην οικονομία» τονίζεται στο ανακοινωθέν των τριών ομοσπονδιών που --σημείο προς σημείο-- αντικρούει τους ισχυρισμούς που η Επιτροπή της ΕΕ έκανε τον Νοέμβριο για τους ίδιους οίκους.

Οι αιτιάσεις

Επικρίνεται π.χ. η πρακτική να πρέπει να αλλάζουν περιοδικώς τον οίκο αξιολόγησής τους οι επιχειρήσεις, επειδή δημιουργείται ο κίνδυνος να είναι μεσοπρόθεσμα μειωμένης αξιοπιστίας η αξιολόγησή τους.

Ιδιαιτέρως προσάπτεται στην Επιτροπή της ΕΕ η υποχρέωση, που αυτή επέβαλε, «τα σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα να αξιολογούνται δύο φορές», καθώς «οδηγεί σε υπερβολικό κόστος», ακόμα και για τις πλέον υγιείς οικονομικώς επιχειρήσεις.

Εξάλλου επικρίνεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δίνουν πληθώρα δεδομένων στους οίκους αξιολόγησης, καθώς «μπορεί να τις προσανατολίσει στο να δίνουν πολύ λιγότερα στοιχεία».

Ακόμα επικρίνεται η υιοθέτηση της «αστικής ευθύνης» (όπως η Επιτροπή ΕΕ προτείνει) για τους οίκους, «επειδή οδηγεί πιθανώς σε μία πολύ συνετότερη της ευκταίας αξιολόγηση επιχειρήσεων» εκ μέρους τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία οίκοι αξιολόγησης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ