Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την εργασιακή μεταρρύθμιση που υιοθέτησε η ισπανική κυβέρνηση την Παρασκευή με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, τα αυξημένα ποσοστά της οποίας κυρίως μεταξύ των νέων είναι "απαράδεκτα", όπως δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν.
«Η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έθεσε ως προτεραιότητά της τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ.
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι ευρείες και αφορούν πολλά προβλήματα, κυρίως τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές πολιτικές», πρόσθεσε.
«Η αγορά εργασίας στην Ισπανία δεν ήταν αρκετά ευέλικτη», υπογράμμισε ο Αμαντέο Αλταφάζ.
Η μεταρρύθμιση εργασίας, η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, είναι «ιδιαίτερα επιθετική», είχε επισημάνει την προηγούμενη Τετάρτη στον Ρεν ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκουίντος, οι δηλώσεις του οποίου, που έγιναν ιδιαιτέρως στον ευρωπαίο Επίτροπο, ακούστηκαν από τα μικρόφωνα.
Πάντως τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά εργατικά συνδικάτα, το CCOO και το UGT, κατήγγειλαν σήμερα την εργασιακή μεταρρύθμιση εκτιμώντας ότι είναι «άδικη», «επικίνδυνη» και «καθόλου ισορροπημένη».
«Από την άποψη της αγοράς εργασίας και όσων έχει ανάγκη η χώρα μας, είναι ένας λάθος δρόμος, που είναι άδικος και πολύ επικίνδυνος για την αντιμετώπιση της κατάστασης κρίσης» που ζει η Ισπανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UGT Καντίντο Μέντεζ.
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση «που δεν είναι ισορροπημένη και επικεντρώνεται στο κόστος και στα κίνητρα για απολύσεις με στόχο να τις κάνει πιο εύκολες και λιγότερο ακριβές», σημείωσε από τη μεριά του ο ομόλογός του του CCOO Ιγνάσιο Φερνάντες Τόξο.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)