Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε σε νέα υψηλά επίπεδα διμήνου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
'Ανοδο καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών FTSEurofirst 300 να καταγράφει κέρδη 0,31%.
Το ευρώ καταγράφει αντίστοιχα κέρδη, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,3301 δολάρια από 1,3260 δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης χθες το βράδυ. Το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε από την υποχώρηση που σημείωσε, μόλις έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος.
Σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times, η ανοδική τάση του ευρώ και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της περιφέρειας (με εξαίρεση της Πορτογαλίας), που προκάλεσε η χορήγηση από την ΕΚΤ τριετών δανείων ύψους 489 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 1% στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας έχει υποχωρήσει στο 5,60%, ενώ κινείτο πάνω από το 7% τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's εκτίμησε πως δεν είναι βέβαιο ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο μετά την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές της (PSI).
«Με δεδομένο ότι μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους θα υποστεί την απομείωση, δεν είναι βέβαιο ότι [το χρέος της Ελλάδας] θα βρεθεί σε ένα επίπεδο που θεωρούμε βιώσιμο», είπε μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε επενδυτές ο διευθυντής της υπηρεσίας αξιολογήσεων του S&P για τα κράτη της Ευρώπης, Φρανκ Γκιλ. Πρόσθεσε ότι βασίζει την άποψη αυτή στο ότι ο «δημόσιος τομέας δεν συμμετέχει, ούτε μερικώς» στην διαδικασία αυτή και στην «προοπτική του ίδιου του ΑΕΠ» της Ελλάδας.
Η Ελλάδα, η οποία σήμερα κατατάσσεται στην βαθμίδα CC με «αρνητική» προοπτική, θα υποβαθμιστεί στη βαθμίδα SD (επιλεκτική στάση πληρωμών) εάν αναδιαρθρωθεί το χρέος της από τον S&P, αλλά προσωρινά, «ώσπου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων», είπε ο Γκιλ. Έπειτα από αυτό, η Ελλάδα θα ανέβει βαθμίδα, σε ένα επίπεδο «πάντοτε χαμηλό», που όμως θα εξαρτηθεί από την άποψη που θα διαμορφώσει ο οίκος για το εάν το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, πρόσθεσε.
O S&P με την τοποθέτηση αυτή μοιάζει να εντείνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δεχθεί την απομείωση της αξίας ενός μέρους των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί.
Εάν η Ελλάδα είχε διαπραγματευτεί ένα «κούρεμα» ύψους 50-70% με τους ιδιώτες πιστωτές πριν από δύο χρόνια, θα «ήταν σε θέση να φέρει το δημόσιο χρέος σε ένα πολύ πιο βιώσιμο επίπεδο», υποστήριξε ο Γκιλ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)