«Δεν είναι τόσο η οικονομική εξαθλίωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού όσο η απαξίωσή του από τους θεσμικούς υποστηρικτές του που μας οδήγησε στην παραίτηση, μην μπορώντας να ανεχθούμε άλλο τον εξευτελισμό της Ελλάδος από την αδυναμία να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις των Παραρτημάτων και των Εστιών του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», τονίζει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος του (παραιτηθέντος) ΔΣ του Ιδρύματος και απαντά προσωπικά με επιστολή του στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, σχετικά με την παραίτηση που του υποβλήθηκε χτες.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής που εστάλη σήμερα στον υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής:
«Στο σχόλιο του υπουργού Πολιτισμού περί εγκατάλειψης του σκάφους από το Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), που αναγκάστηκε για λόγους ευθύνης και αξιοπρέπειας να παραιτηθεί, απαντώ προσωπικά ότι το σκάφος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί από τον καπετάνιο του και πλέει με αυτόματο πιλότο.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο (Μπαμπινιώτης, Σβολόπουλος, Λαμπράκη, Ευαγγελάτος, Κοπιδάκης, Γεωργουσόπουλος, Λαμπρινουδάκης, Φλογαΐτης, Πολίτου, Δερμιτζάκης, Στάικος) προσπαθήσαμε πολλές φορές να έχουμε μια συνάντηση και συζήτηση ουσίας με τον υπουργό Πολιτισμού για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Εστάθη αδύνατο!
Δεν είναι τόσο η οικονομική εξαθλίωση του ΕΙΠ όσο η απαξίωσή του από τους θεσμικούς υποστηρικτές του που μας οδήγησε στην παραίτηση, μη μπορώντας να ανεχθούμε άλλο τον εξευτελισμό της Ελλάδος από την αδυναμία να ανταποκριθούμε σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις των Παραρτημάτων και των Εστιών του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Άλλωστε, ο δοκιμασμένος θεσμός του Πολιτιστικού Ιδρύματος (που έχει επιτύχει όπου και όταν στηρίζεται, όπως συμβαίνει με τα γνωστά ξένα πολιτιστικά ιδρύματα) πάει μάλλον να αντικατασταθεί από νέες μορφές, αδοκίμαστες και κυρίως ανυποστήρικτες, οι οποίες θα δώσουν και τη χαριστική βολή στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αν ποτέ πραγματοποιηθούν».
Στο μεταξύ χτες δημοσιεύτηκε η επιστολή παραίτησης του ΔΣ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ΕΙΠ αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με την κρατική επιχορήγηση των 1.400.000 ευρώ που διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του απαιτούνται 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την κεντρική διοίκηση και τα εννέα Παραρτήματα και Εστίες στο εξωτερικό.
Το ΔΣ του ΕΙΠ προβάλλει ως τελευταίο του αίτημα το διορισμό «το ταχύτερο δυνατόν» νέου ΔΣ. Σε άλλο σημείο της επιστολής του θυμίζει ότι το ΕΙΠ ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ομόφωνη απόφαση της Βουλής και σήμερα διαθέτει τρία Παραρτήματα (Βερολίνο, Οδησσός, Αλεξάνδρεια) και έξι Εστίες (Βουκουρέστι, Σόφια, Τίρανα, Βελιγράδι, Τεργέστη και Μελβούρνη).
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)