Σύμφωνο ανάπτυξης για την ΕΕ προτείνει ο Μάριο Μόντι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σύμφωνο ανάπτυξης για την ΕΕ προτείνει ο Μάριο Μόντι

Η Ευρώπη πρέπει να συμπληρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο με ένα αντίστοιχο σύμφωνο ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ωραίο μέρος για να ζει κανείς σε πέντε χρόνια από τώρα, αν δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξής της», είπε με νόημα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επιβολή της ονομαζόμενης ενιαίας αγοράς - το σύνολο δηλαδή των κανόνων για την ενθάρρυνση της ελεύθερης κίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων - η οποία, όπως σημειώνει, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε πολλές από τις υποσχέσεις της. Μέρος του προβλήματος , σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, είναι ότι, ενώ η ΕΕ εισαγάγει τώρα αυστηρότερες κυρώσεις για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, δεν διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ταχείας επιβολής κυρώσεων στις χώρες, οι οποίες δεν ανοίγουν τις οικονομίες τους στον ανταγωνισμό. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του υπέβαλε τον περασμένο μήνα μία πρόταση, η οποία αποσκοπεί στο να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη εξουσία για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες - μέλη. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να εκδίδει δική της απόφαση αντί να παραπέμπει τις χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως γίνεται τώρα.

Ο Μάριο Μόντι σημείωσε ότι μία συνέπεια από την ενίσχυση της επιβολής της εσωτερικής αγοράς θα ήταν να υπάρξει ώθηση και στη Γερμανία να απελευθερώσει την οικονομία της. Για παράδειγμα, τα ελεύθερα επαγγέλματα είναι στη Γερμανία από τα πλέον ρυθμιζόμενα στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να παροτρύνουμε τη Γερμανία να ακολουθήσει πλήρως τις ενάρετες (οικονομικές) αντιλήψεις της», τόνισε ο Μάριο Μόντι.

Κατά τα λοιπά, ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πείσει το Βερολίνο ότι η Γερμανία θα πρέπει να εκπληρώσει το ρόλο της ως ατμομηχανή της Ευρώπης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ