«Απότομη μεν...θετική δε», η μεταβολή της ψυχολογίας των επιχειρηματιών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

«Απότομη μεν...θετική δε», η μεταβολή της ψυχολογίας των επιχειρηματιών

Απότομη μεν...θετική δε, καταγράφηκε τον Ιανουάριο η μεταβολή που σημείωσε ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), και έτσι από το ιστορικό χαμηλό του Δεκεμβρίου 2011 (-55), αναρριχήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο -36. Τις στατιστικές μετρήσεις, για την πορεία του δείκτη NGBI 500, πραγματοποιεί σε δείγμα 500 Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών «Interview».

Η αλλαγή πλεύσης για τη ψυχολογία των Βορειοελλαδικών επιχειρηματιών, είναι αισθητή σε όλες τις ερωτήσεις που συνθέτουν το δείκτη NGBI 500 Και αποδίδεται στην προσδοκία τερματισμού της ασάφειας και της ανασφάλειας με την περάτωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Σημειώνεται ότι ο δείκτης Ιανουαρίου δεν λαμβάνει υπόψη του τα πρόσφατα δεδομένα από τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται για το πακέτο των μέτρων, που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι τον Ιανουάριο καταγράφεται βελτιωμένο το ποσοστό των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών που κρίνουν ότι η κατάσταση τους είναι κακή και έτσι, από 64% το Δεκέμβριο 2011, διαμορφώνεται στο 48%. Ενισχυμένο παρουσιάζεται τον Ιανουάριο 2012 και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική (41%, έναντι 26%). Για το επόμενο εξάμηνο, σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που βλέπουν τον Ιανουάριο 2012 ευοίωνες προοπτικές (13%, έναντι 7% τον Δεκέμβριο) και συρρικνώνονται από το 62% στο 48% οι δυσοίωνες προβλέψεις.

Στο ζήτημα της απασχόλησης, η προοπτική προσλήψεων δεν μεταβάλλεται καθόλου, διατηρώντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό 7%, όπως και τον Δεκέμβριο 2011. Ωστόσο, μειώνεται στο 22%, από το 43% τον Δεκέμβριο 2011, το ποσοστό των επιχειρηματιών που υποστηρίζουν ότι θα προβούν σε απολύσεις. Παράλληλα, αυξάνονται από το 50% στο 71% οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που προτίθενται να διατηρήσουν σταθερό το απασχολούμενο προσωπικό τους.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ