Αίγυπτος: 43 στελέχη ΜΚΟ, ανάμεσά τους 29 ξένοι, παραπέμπονται σε δίκη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αίγυπτος: 43 στελέχη ΜΚΟ, ανάμεσά τους 29 ξένοι, παραπέμπονται σε δίκη

Δεκαεννέα αμερικανοί πολίτες και δύο Γερμανοί βρίσκονται μεταξύ των 43 κατηγορουμένων στην Αίγυπτο για υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές, με τις ΗΠΑ να απειλούν να σταματήσουν την παροχή βοήθειας και την κυβέρνηση του Καΐρου να υποστηρίζει πως δεν μπορεί να επέμβει στις έρευνες.

Μόνον πέντε από τους Αμερικανούς, στελέχη των ΜΚΟ, μεταξύ τους και ο Σαμ Λαχούντ -γιος του αμερικανού υπουργού Μεταφορών Ρέι Λαχούντ- βρίσκονται σήμερα στην Αίγυπτο και αντιμετωπίζουν κίνδυνο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο Λαχούντ είναι επικεφαλής του γραφείου στην Αίγυπτο της οργάνωσης International Republican Institute που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι Γερμανοί διαμένουν στην Αίγυπτο, εργαζόμενοι για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. Τρεις Σέρβοι, δύο Λιβανέζοι , ένας Νορβηγός, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ιορδανός προσάγονται σε δίκη μαζί με 14 Αιγυπτίους.

Οι δικαστές Σάμεχ Αμπού Ζέιντ και Άσραφ αλ Ασμάουϊ, που διεξάγουν τις έρευνες για τις ΜΚΟ, δήλωσαν πως οι ξένοι κατηγορούνται πως άνοιξαν γραφεία στην Αίγυπτο χωρίς άδεια και πως χρηματοδότησαν πολιτικές ομάδες κατά τις βουλευτικές εκλογές για να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα.

Οι Αιγύπτιοι κατηγορούνται πως εισέπραξαν εκατομμύρια δολάρια για «να εφαρμόσουν ένα ξένο σχέδιο στην χώρα, να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια και να διαβιβάσουν σημαντικές πληροφορίες σε ξένες δυνάμεις».

Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει ότι δεν θα καταβάλλει την ετήσια βοήθεια των 1,2 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, θέση που επανέλαβε το Σάββατο η ΥΠΕΞ της χώρας Χίλαρι Κλίντον κατά τη συνάντησή της με τον αιγύπτιο ομόλογό της Μοχάμεντ Αμρ, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Αμρ, σε χθεσινή ομιλία του, δήλωσε πως «οι οργανώσεις αυτές ερευνώνται από τις δικαστικές αρχές και όχι από την εκτελεστική εξουσία» και πρόσθεσε «εάν μιλάμε για δημοκρατία, αυτή είναι η διάκριση των εξουσιών. Δεν μπορούμε να ασκήσουμε επιρροή στους δικαστές άμεσα, τώρα. Αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω πως δεν υπάρχει επιρροή από τις αρχές».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ