Γαλλία: Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ προεδρεύουν του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ προεδρεύουν του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προεδρεύουν του 14ου γαλλογερμανικού κοινού υπουργικού συμβουλίου σήμερα, το οποίο απασχολούν τα σχέδια δημοσιονομικής σύγκλισης, ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η κρίση χρέους στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων.

Η Μέρκελ ηγείται μιας πολυπρόσωπης αντιπροσωπείας υπουργών, στην οποία περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι υπουργοί έχουν συνομιλίες με τους ομολόγους τους ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν χωριστή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Βασική θεματική του συμβουλίου είναι τα σχέδια των δύο κυβερνήσεων για την εναρμόνιση του συστήματος φορολογίας των επιχειρήσεων στις δύο χώρες αρχής γενομένης από το 2013.

Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν επίσης οι φόβοι για μια μη συντεταγμένη χρεοκοπία στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πασχίζει να πείσει τους ηγέτες των κομμάτων τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του να δεχτούν τους όρους των δανειστών για το δεύτερο πακέτο 'διάσωσης', σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι τα σχέδια της Γαλλίας να θεσπίσει ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει την 29η Ιανουαρίου ότι θα εισαγάγει ένα φόρο 0,1% στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τον Αύγουστο, κάτι που φιλοδοξεί να αποτελέσει «ένα παράδειγμα» για την Ευρώπη. Δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το φόρο που προτείνει, αλλά λέει ότι θα αφορά τα προϊόντα «όλων των εταιριών που είναι καταχωρισμένες στη Γαλλία» ανεξαρτήτως του πού έγινε κάθε συναλλαγή -- και αυτό περιλαμβάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για κρατικά ομόλογα καθώς και κερδοσκοπικές online συναλλαγές.

Το προσχέδιο της πρότασης της Γαλλίας αφήνει να φανεί πως θα εξαιρούνται τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα από το φόρο αυτό, που θα ισχύει μόνο για τους αγοραστές μετοχών, κάτι που τον καθιστά παρόμοιο με ένα τέλος χαρτοσήμου στις αγοραπωλησίες μετοχών στη Βρετανία.

Η Γερμανία προσπαθεί ακόμη να υπάρξει συναίνεση για την επιβολή ενός φόρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετωπίζει προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και ZDF η οποία θα μεταδοθεί το απόγευμα.

Η συνέντευξη εντάσσεται στις προσπάθειες της Μέρκελ να υποστηρίξει την εκστρατεία του Σαρκοζί για να επανεκλεγεί στις εκλογές του Απριλίου κερδίζοντας τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Σαρκοζί δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσει νέα 5ετή θητεία. Αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του στις αρχές του Μαρτίου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ