Ο Εμίλ Μποκ δέχθηκε τους επαίνους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε από το 2009, αλλά αντιμέτωπος με το κύμα της λαϊκής δυσφορίας απέναντι στη λιτότητα που κλιμακώθηκε τις τελευταίες βδομάδες, αναγκάσθηκε να υποβάλει σήμερα την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του.
«Ελαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, προβάλλοντας, ως λόγο, την πρόθεσή του «να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα».
«Υποβάλλω την παραίτησή μου διότι δεν θέλω να γαντζωθώ στην εξουσία...Γνωρίζω ότι λάβαμε επώδυνα μέτρα, αλλά ήδη αρχίζουμε να δρέπουμε τους καρπούς...Ευχαριστώ τους Ρουμάνους για τη διάσωση της Ρουμανίας από την χρεοκοπία. Βάλαμε τάξη στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας», πρόσθεσε αναφερόμενος στα δρακόντεια μέτρα της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόσθηκε από το 2010.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ επέβαλε την σκληρότερη πολιτική λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 25%, πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στο 19% έως 24% σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ. Περισσότεροι από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν σε διάστημα δύο ετών.Σε αντάλλαγμα, η Ρουμανία έλαβε δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν με αφορμή την παραίτηση του δημοφιλούς υπουργού Υγείας Ράεντ Αραφάτ στις 13 Ιανουαρίου και έκτοτε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της διαφθοράς πραγματοποιούνται καθημερινά στην Πλατεία του Πανεπιστημίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε τριάντα ακόμη πόλεις της χώρας.
Οι εκλογές στην Ρουμανία είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι ο πρόεδρος Μπασέσκου θα επιλέξει τον διορισμό τεχνοκράτη επικεφαλής της νέας κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή τους.
Η αντιπολιτευτική συμμαχία Ενωση Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων (USL) , με ηγέτη τον Βίκτορ Πόντα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει ζητήσει είτε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είτε τον προσωρινό διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)