Γαλλία: Η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις κατά της Συρίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία: Η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις κατά της Συρίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα σκληρύνει τις κυρώσεις που επιβάλλει στο συριακό καθεστώς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, την επομένη ενός διπλού ρωσικού και κινεζικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον ενός σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία.

«Θα βοηθήσουμε τη συριακή αντιπολίτευση να διαρθρωθεί, να οργανωθεί, η Ευρώπη θα σκληρύνει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στο συριακό καθεστώς και μετά θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε αυτή τη διεθνή πίεση και θα έρθει μια στιγμή που το καθεστώς θα αναγκαστεί να διαπιστώσει ότι είναι πλήρως απομονωμένο και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει», δήλωσε ο Ζιπέ στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Όσον αφορά τη μελλοντική δημιουργία μιας Ομάδας φίλων του συριακού λαού, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο γάλλος πρόεδρος, ο Αλέν Ζιπέ διευκρίνισε πως ο Νικολά Σαρκοζί θα «αναλάβει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να ενώσει όλους εκείνους που θεωρούν πως η παρούσα κατάσταση είναι εντελώς ανυπόφορη» στη Συρία.

Αυτή η Ομάδα θα έχει ως αντικείμενο να προσφέρει κάθε υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην εφαρμογή του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε χθες ο Σαρκοζί.

Στην ομάδα αυτή, είπε ακόμη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, θα μπορούν να βρεθούν τα 13 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, η έγκριση του οποίου παρεμποδίστηκε τελικά από το διπλό βέτο, καθώς και όλες οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και «όλοι εκείνοι που επιθυμούν να συνταχθούν μαζί μας για να ασκήσουμε πίεση στη Συρία».

Σύμφωνα με τον ίδιον, το διπλό βέτο βαραίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας με «ένα είδος ηθικής κηλίδας».

Ο Αλέν Ζιπέ είπε ακόμη πως η Γαλλία «θα σκεφθεί» την έκκληση της Τυνησίας προς όλες τις χώρες να απελάσουν τους πρεσβευτές της Συρίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αιματηρής καταστολής, η οποία προκάλεσε περίπου 6.000 θανάτους μέσα σε έντεκα μήνες.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ