Αντιδράσεις για το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αντιδράσεις για το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ώρες αφότου ο απολογισμός των νεκρών στη Χομς έφθασε τους 260.

Καθώς η ψηφοφορία διεξαγόταν στη Νέα Υόρκη, πλάνα που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έδειξαν σειρές ματωμένων πτωμάτων που ετοιμάζονταν για ταφή στη Χομς.

Τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος.

"Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως, έπειτα από την πιο αιματηρή μέρα στη Συρία, υπάρχουν εκείνοι που θα εμπόδιζαν την παγκόσμια κοινότητα από το να καταδικάσει αυτή τη βία", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

"Ξέρω τι θα συμβεί. Περισσότερη αιματοχυσία, αυξανόμενη αντίσταση από εκείνους που οι οικογένειές τους σκοτώνονται και μια μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η Συρία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ο καθένας πρέπει να αποτρέψει", είπε.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα κρατούν το συμβούλιο "όμηρο" και πως είναι "ντροπή" που "τουλάχιστον ένα από τα μέλη αυτά εξακολουθεί να παραδίδει όπλα στον αλ-Άσαντ".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αηδιασμένες που κάποια μέλη αυτού του συμβουλίου εξακολουθούν να μας εμποδίσουν από το να εκπληρώσουμε το μοναδικό σκοπό που έχουμε εδώ -- αντιμετωπίζοντας μια κρίση που όλο βαθαίνει στη Συρία και μια αυξανόμενη απειλή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια", είπε η Ράις.

Ο πρεσβευτής της Κίνας, Λι Μπαοντόνγκ, κάλεσε να τερματιστεί άμεσα η βία και είπε πως ενώ η Κίνα κατανοεί τις διεθνείς ανησυχίες, δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η κυριαρχία της Συρίας.

"Απέτυχαν στην ευθύνη τους ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό το έκαναν την πιο αισχρή μέρα της συριακής δολοφονικής μηχανής σε 300 ημέρες καταπίεσης", δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιολ Γκραντ.

"Απομακρύναμε κάθε πιθανή δικαιολογία. Η πραγματικότητα είναι πως η Ρωσία και η Κίνα έκαναν σήμερα μια επιλογή: Να γυρίσουν την πλάτη στον αραβικό κόσμο και να υποστηρίξουν την τυραννία αντί τους νόμιμους πόθους του συριακού λαού", είπε ο Γκραντ.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είδαν τα βέτο ως "προδοσία" των διαδηλωτών στη Συρία.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε πως η κίνηση της Ρωσίας και της Κίνας ήταν μια "σοκαριστικά σκληρή προδοσία" του συριακού λαού, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποκάλεσε τα βέτο "εμπρηστικά".

Το HRW κατηγόρησε τη Ρωσία ότι "χωρίς να ζητεί συγγνώμη γι' αυτό εξοπλίζει μια κυβέρνηση που σκοτώνει τον ίδιο το λαό της (και της) παρέχει επίσης διπλωματική κάλυψη".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ