Η βασίλισσα Ελισάβετ, «εθνικός θησαυρός» και «γιαγιά του λαού», όπως την αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, πέρασε αρκετές καταιγίδες πριν φθάσει γαλήνια στη χρονιά του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου. Η βασιλεία της Ελισάβετ άρχισε στις 6 Φεβρουαρίου 1952.
Τα παστέλ χρώματα που επικρατούν στις ενδυματολογικές της επιλογές και τα παλαιομοδίτικα καπέλα της έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Η πρεσβύτερη των εστεμμένων της Ευρώπης έζησε το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είδε τη διάλυση της βρετανικής αυτοκρατορίας και γνώρισε 12 πρωθυπουργούς.
Η οικογένειά της βίωσε αρκετούς καταιγισμούς. Το 1992 χαρακτηρίστηκε «annus horribilis» μετά τα προβλήματα που είχαν στο γάμο τους τα τρία παιδιά της: ο Κάρολος, η Άννα, ο Ανδρέας, ενώ ο αγαπημένος της Πύργος του Ουίνδσορ τυλίχτηκε στις φλόγες.
Ωστόσο το χειρότερο δεν είχε έρθει. Ο θάνατος της Νταϊάνας στις 31 Αυγούστου του 1997 λίγο έλειψε να στοιχίσει το διαζύγιο μεταξύ της βασίλισσας και του λαού της. Η απουσία αντίδρασης και η ψυχρότητά της απέναντι σε αυτήν που πλέον δεν ανήκε επίσημα στη βασιλική οικογένεια είχε βαθύνει το χάσμα και την έλλειψη κατανόησης με τους Βρετανούς που πενθούσαν.
Τελικά η βασίλισσα απέτισε φόρο τιμής στη νεκρή. Φορώντας μαύρα, εξέφρασε θλίψη για την απώλεια, σε τηλεοπτική της ομιλία από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, και η μοναρχία σιγά σιγά ξαναστάθηκε στα πόδια της. Αρκετά νωρίτερα ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε αποκαλέσει τη Νταϊάνα "πριγκίπισσα του λαού".
Ο «γάμος του αιώνα» τον περασμένο Απρίλιο του εγγονού της Ουίλιαμ και δεύτερου στη σειρά διαδοχής με την Κέιτ Μίντλετον προσέδωσε όλη τη λαμπρότητα και μια δόση αίγλης που είχε χάσει η μοναρχία μετά το χαμό της Νταϊάνας.
Προικισμένη με καλή υγεία η βασίλισσα Ελισάβετ εκπληρώνει στα 85 της χρόνια πλήθος υποχρεώσεων κάθε χρόνο.
Μόνο ένα καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο «βράχος» της, ο σύζυγός της Φίλιππος δούκας του Εδιμβούργου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ρίχνει μια σκιά σε μια ιδιαίτερα ευτυχή περίοδο για τη βρετανική μοναρχία.
Αν και το επεισόδιο αυτό θορύβησε τη βασίλισσα, αυτή δεν άφησε να φανεί τίποτε. Καθώς ύστερα από 60 χρόνια μοναρχίας, «το πιο φωτογραφημένο πρόσωπο» στον κόσμο παραμένει ένα μυστήριο, σύμφωνα με τον Πολ Μούρχαουζ, υπεύθυνο της περιοδεύουσας έκθεσης 60 πορτρέτων της βασίλισσας Ελισάβετ με αφορμή το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της.
Η «Λίλιμπετ», η παιχνιδιάρικη μικρούλα που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στην κατοικία των γονιών της, του δούκα και της δούκισσας του Γιορκ, φαίνεται ότι επέλεξε κατά την ενθρόνισή της μια αδιαπέραστη υπομειδιούσα μάσκα, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Στα 25 της χρόνια στέφεται βασίλισσα της Βρετανίας και αρκετών κρατών της Κοινοπολιτείας, όπως του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και αρχίζει αμέσως αυτή το «ισόβιο έργο», όπως είχε πει τότε.
Με τα τέσσερα παιδιά της, τον Κάρολο που γεννήθηκε το 1948, την Άννα, το 1950, τον 'Αντριου το 1960 και τον 'Εντουαρντ το 1964, δείχνει απόμακρη, δημοσίως τουλάχιστον, όπως και ο σύζυγός της, που πιστεύει στις αρετές της αυστηρής εκπαίδευσης.
Οι μόνες αδυναμίες της που έχουν φανεί είναι οι ιπποδρομίες και τα αγαπημένα της σκυλιά κόργκι.
Τα ανέκδοτα περιγράφουν μια γυναίκα με πολύ κοινές προτιμήσεις, που κρατάει ένα πλαστικό μπολ με δημητριακά για πρόγευμα και διαβάζει τα προγνωστικά των ιπποδρομιών.
Η βασίλισσα που δεν νιώθει πουθενά τόσο άνετα όσο στην εξοχή ή στον πύργο των Ουίνδσορ, είναι ένα μίγμα συντηρητισμού και προσαρμογής στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι υπηρεσίες της άνοιξαν ένα λογαριασμό στο όνομά της στο Twitter και το YouTube.
Ήδη σήμερα είναι η πιο ηλικιωμένη μεταξύ των βρετανών μοναρχών και η πιο πολυταξιδεμένη. Θα ξεπεράσει, αν όλα πάνε καλά, το 2015 το ρεκόρ της μακροβιότητας στο θρόνο που κατείχε η βασίλισσα Βικτωρία.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)