Ένας λίβυος διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής της χώρας στο Παρίσι, ο Όμαρ Μπρέμπες, έχασε τη ζωή του 24 ώρες μετά τη σύλληψή του από μια ομάδα παραστρατιωτικών και εκτιμάται ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Ο Μπρέμπες, 62 ετών, συνελήφθη την 19η Ιανουαρίου από μια παραστρατιωτική ομάδα από τη Ζέντεν, η οποία έχει μια βάση στην Τρίπολη. Έχασε τη ζωή του 24 ώρες αργότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας, στην οποία εντοπίστηκαν «πολλαπλά τραύματα και κατάγματα στα πλευρά», στα οποία οφείλεται εν μέρει ο θάνατός του, σύμφωνα με την οργάνωση.
«Φωτογραφίες του πτώματός του που είδε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύουν εκχυμώσεις, τραύματα και τα νύχια των ποδιών του μοιάζουν βγαλμένα», κάτι που κατατείνει στο ότι «βασανίστηκε πριν από το θάνατό του», αναφέρει το HRW.
Οι παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν σχηματίσει οι πρώην αντάρτες ή εξεγερμένοι που μάχονταν ενάντια στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δέχονται σφοδρές επικρίσεις από μέρους οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τις κατηγορούν ότι βασανίζουν κρατουμένους, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανθρώπους που θεωρούν πιστοί στο πρώην καθεστώς.
Ο Μπρέμπες εργάστηκε στην πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι από το 2004 ως το 2008, αρχικά ως πολιτιστικός ακόλουθος και κατόπιν ως προσωρινός πρεσβευτής για κάποιους μήνες. Το 2011 συνέχιζε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Καντάφι, και κατόπιν ως νομικός σύμβουλος του υπουργείου υπό την μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος.
Ο γιος του Μπρέμπες εξήγησε ότι παρουσιάστηκε εθελοντικά σε μια έρευνα που διεξήγαγε η παραστρατιωτική ομάδα στην Τρίπολη. Την επομένη η οικογένειά του πληροφορήθηκε ότι η σορός του βρισκόταν σε ένα νοσοκομείο στη Ζέντεν, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το HRW, η δικαστική αστυνομία στην Τρίπολη συμπέρανε ότι ο Μπρέμπες έχασε τη ζωή του από βασανιστήριο, ενώ έχει αναγνωριστεί ένας ύποπτος για τη δολοφονία του ο οποίος δεν κατονομάζεται. Δικαστική έρευνα διεξάγεται και στη Ζέντεν.
«Τα βασανιστήρια και οι φόνοι κρατουμένων είναι δυστυχώς μια δραστηριότητα την οποία συνεχίζουν λιβυκές παραστρατιωτικές οργανώσεις», καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το κράτος δικαίου και ο ποινικός κολασμών των εγκλημάτων ισχύουν για όλους τους Λίβυους και αυτό ισχύει και για όσους πολέμησαν κατά του Μουάμαρ Καντάφι».
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)