Οι άραβες και οι δυτικοί συντάκτες του σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει στόχο να σταματήσει την αιματηρή αναταραχή στη Συρία αναθεώρησαν χθες Πέμπτη το κείμενο τους σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν ένα ρωσικό βέτο, αν και το νέο σχέδιο περιέχει διατυπώσεις που η Μόσχα έχει απορρίψει.
Το Μαρόκο κυκλοφόρησε το ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο στο 15μελές συμβούλιο αφού ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του σώματος ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο αν το σχέδιο τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία και περιλαμβάνει τη φράση ότι το συμβούλιο «υποστηρίζει πλήρως» ένα σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας να παραμερίσει, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.
Η φράση αυτή παραμένει στο κείμενο. Όμως αρκετοί διπλωμάτες είπαν πως η απειλή του Τσούρκιν για βέτο έχει περισσότερο να κάνει με το χρόνο παρά με την ουσία της απόφασης και πιστεύουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να πειστούν οι Ρώσοι να απόσχουν ή να ψηφίσουν υπέρ της απόφασης.
«Διατύπωσε την απειλή, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πρέπει απαραιτήτως να την πραγματοποιήσει», δήλωσε ένας διπλωμάτης ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Περιλάβαμε μερικές νέες διατυπώσεις που ήθελε η Ρωσία. Εξακολουθεί να είναι δυνατό να αποφύγουμε ένα (ρωσικό) βέτο».
Στη νεά εκδοχή του σχεδίου, η οποία μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζεται η υποστήριξη του Συμβουλίου στις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, όμως δεν γίνεται ρητή αναφορά στην τύχη του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η νέα αυτή εκδοχή θα διαβιβαστεί στις πρωτεύουσες για να διατυπώσουν τη γνώμη τους. «Κάθε πρεσβευτής θα ζητήσει οδηγίες από την πρωτεύουσά του και ελπίζουμε ότι θα ψηφίσουμε μόλις καταστεί δυνατό» το κείμενο αυτό, δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ενώ η αμερικανίδα πρεσβευτής Σούζαν Ράις υπογράμμισε ότι απομένουν προς επίλυση «περίπλοκα προβλήματα».
Σύμφωνα με το κείμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «υποστηρίζει πλήρως (...) την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου 2012 να διευκολύνει μια πολιτική μετάβαση της οποίας θα ηγηθούν οι ίδιοι οι Σύροι και η οποία θα οδηγήσει σ' ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα».
Όμως οι λεπτομέρειες αυτής της μετάβασης -ιδιαίτερα η μεταβίβαση των εξουσιών του προέδρου Άσαντ στον αντιπρόεδρό του- δεν υπάρχουν στο κείμενο, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, η οποία δεν ήθελε να προδικάσει το Συμβούλιο την έκβαση της κρίσης ζητώντας εκ των προτέρων από τον αρχηγό του συριακού κράτους να παραδώσει την εξουσία.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)