Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον για να διευκρινιστεί πόσο πετρέλαιο θα μπορούν πλέον να εισάγουν από το Ιράν αφού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ η Νότια Κορέα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη.
Και οι δύο χώρες εισάγουν σημαντικές ποσότητες αργού από το Ιράν, και αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις εισαγωγές τους σημαντικά για να εξασφαλίσουν την απαλλαγή τους από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην κεντρική τράπεζα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε ότι μια αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συνομιλίες στην Ουάσινγκτον αύριο Πέμπτη στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων για να διασαφηνιστούν οι όροι των κυρώσεων.
«Δεν [θα] γνωρίζουμε τι θέλουν οι Αμερικανοί ωσότου γίνει η συνάντηση», είπε αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ιάπωνες διπλωμάτες θα εξηγήσουν τη φύση του διμερούς εμπορίου με το Ιράν, ανέφερε, ενώ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση Ομπάμα να εξαιρέσει τις ιαπωνικές τράπεζες από τις κυρώσεις. Δεν αναμένεται πάντως να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, πρόσθεσε.
Το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας ανέφερε από την πλευρά του ότι μια ομάδα διπλωματών θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συζητήσει σχετικά με τις κυρώσεις χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Η Σεούλ προειδοποιεί ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες εάν κληθεί να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις σημαντικές πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, την επόμενη εβδομάδα για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας της οικονομίας της χώρας του με καύσιμα.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)