Συναντήσεις υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα με τους ομολόγους του από Κροατία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Συναντήσεις υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα με τους ομολόγους του από Κροατία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ

Διμερείς συναντήσεις είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, με τους ομολόγους του της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Στην πρώτη του συνάντηση με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών της περιοχής. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας και τις δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της περιοχής συνολικά. Η κα Πούσιτς προσκάλεσε τον κ. Δήμα να επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ.

Το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Δήμας με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ρότσεν. Ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Δήμα για την υποστήριξη που παρείχε η χώρα μας προκειμένου το Μαυροβούνιο να λάβει καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα του η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν στο πρόσεχες μέλλον στην Αθήνα ή την Ποντγκόριτσα.

Τέλος, ο κ. Δήμας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποσκι. Στη συνάντηση, ο κ. Δήμας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου κλίματος που θα επιτρέψει πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη λύσης, μέσω της διαδικασίας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ