Λιβύη: Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταγγελίες για τον βασανισμό κρατούμενων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λιβύη: Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις καταγγελίες για τον βασανισμό κρατούμενων

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες πρώην αντάρτες που πολέμησαν εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι τώρα βασανίζουν κρατούμενους σε αυτοσχέδιες φυλακές σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουστάφα Άμπου Σάγκουρ.

Οι δηλώσεις του Άμπου Σάγκουρ έρχονται ως απάντηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF), στην οποία έλεγε ότι διέκοψε τη δραστηριότητά της σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη διότι, όπως ανέφερε, ζητήθηκε από το προσωπικό της να φροντίσει κρατούμενους που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι είχε στείλει στελέχη της στην Μισράτα, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου διεξήχθησαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου, για να περιθάλψουν τραυματίες αιχμαλώτους πολέμου αλλά αντ' αυτού τα στελέχη της κλήθηκαν να φροντίζουν ανθρώπους με πρόσφατα τραύματα από βασανιστήρια.

«Οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ερευνηθεί», δήλωσε ο Άμπου Σάγκουρ στη διάρκεια ενός διήμερου εργαστηρίου που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ζητάμε από όλους τους επαναστάτες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση στις δεκάδες τοπικές ένοπλες ομάδες, πολλές από τις οποίες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους φυλακές, όπου κρατούν οπαδούς του παλαιού καθεστώτος που συνελήφθησαν στη διάρκεια της εξέγερσης, αλλά και φερόμενους εγκληματίες που συνελήφθησαν μετά την πτώση του Καντάφι.

Οι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κι εξαφανίσεων ανθρώπων φερόμενων ως πιστών στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει δεσμευτεί να πάψει τις πρακτικές του προηγούμενου καθεστώτος και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κατηγορίες αυτές προκαλούν επίσης ενόχληση στις δυτικές δυνάμεις οι οποίες υποστήριξαν τους εξεγερμένους εναντίον του Καντάφι και βοήθησαν να εγκαθιδρυθεί η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη.

Πολλοί πρώην αντάρτες δεν εμπιστεύονται τις νέες αρχές που κυβερνούν τη Λιβύη, αρνούνται να συνταχθούν με τον τακτικό στρατό και δεν παραδίδουν τα όπλα τους για να είναι προετοιμασμένοι στην περίπτωση που οπαδοί του Καντάφι που βρίσκονται έξω από τη χώρα προσπαθήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ