Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδικάζει τις βιαιότητες στη Σενεγάλη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδικάζει τις βιαιότητες στη Σενεγάλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τις βιαιότητες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Σενεγάλη και κάλεσε την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν διάλογο, όμως αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για την τρίτη υποψηφιότητα του πρόεδρου Αμπντουλαγέ Ουαντέ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Η ΕΕ κάλεσε «όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να προτιμήσουν το διάλογο ώστε να διενεργηθούν ειρηνικές, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να αντανακλούν τη βούληση του λαού της Σενεγάλης», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ΕΕ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο όλες τις πράξεις βίας», πρόσθεσε ο Μαν μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη Ντακάρ και την Ποντόρ μετά τις 27 Ιανουαρίου, οπότε και επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Σενεγάλης η υποψηφιότητα του Ουαντέ, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν.

Ο Μαν χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι η αστυνομία άφησε ελεύθερο χθες Δευτέρα τον Αλιούν Τιν, εκπρόσωπο του κόμματος της αντιπολίτευσης Μ23.

Αντίθετα απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ουαντέ, ενώ απέρριψε εκείνη του τραγουδιστή Γιουσού Ν' Ντουρ.

«Η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε αυτό το στάδιο στη συνταγματική διαμάχη της Σενεγάλης. Η ΕΕ σέβεται τους θεσμούς της Σενεγάλης και ενδιαφέρεται να διευκολύνει την ειρηνική, ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία», υπογράμμισε ο Μαν.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες Δευτέρα τον 85χρονο Ουαντέ να «κάνει χώρο για την επόμενη γενιά» και να μην διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ