Η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες δώδεκα επιλογές των Βρετανών και στις πρώτες δεκαέξι των Γερμανών, που επιλέγουν τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων με μερίδιο 4% και 5% των αγορών αυτών αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ευρήματα τριών ερευνών- κοινού, επιχειρήσεων, επισκεπτών και κυπριακών εμπλεκόμενων φορέων- του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ).
Οι έρευνες έγιναν στο πλαίσο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2011, από τις εταιρείες ENOROS Consulting Ltd και Symmetron Market Research.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, ενώ όσοι επισκέπτονται την Κύπρο από τις δύο χώρες για τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων τη βαθμολογούν θετικά με την πλειοψηφία εξ αυτών να δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν, η Κύπρος θεωρείται στις χώρες αυτές και από το κοινό και από τις τουριστικές επιχειρήσεις ως ακριβός προορισμός, με έλλειψη κατάλληλων υποδομών, που δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό.
Επίσης, το 64% του γερμανικού κοινού και το 63% του βρετανικού θεωρούν την Κύπρο ταυτισμένη με τις διακοπές «ήλιου και θάλασσας».
«Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη 'ήλιου και θάλασσας' συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού», ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικής Τουρισμού του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου.
Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητριάδου «μέσα από την έρευνα διερευνήθηκε η αναγνωρισιμότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού ειδικών ενδιαφερόντων καθώς και η κατάταξη αυτών με βάση την προτίμηση των τουριστών υφιστάμενων και δυνητικών».
Με βάση τα στοιχεία των ερευνών, το 27% των Βρετανών και το 42% των Γερμανών που επισκέφτηκαν την Κύπρο την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου ανήκουν στην κατηγορία των τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα. Πρόκειται κυρίως για άτομα με πανεπιστημιακή και μεταπτυχιακή μόρφωση, ηλικίας 35 με 54 ετών, με μέσο ή ψηλό εισόδημα.
Το 38% των Γερμανών που ερωτήθηκαν επισκέφθηκαν την Κύπρο για περιπατητικό τουρισμό, το 36% για γαστρονομικό τουρισμό, με τον αγροτουρισμό και τον ποδηλατικό τουρισμό να ακολουθούν με 20%.
Το 19% των Βρετανών δοκίμασε τον περιπατητικό τουρισμό της Κύπρου, το 18% τον αγροτουρισμό της και τον ποδηλατικό τουρισμό της και το 11% τον γαστρονομικό τουρισμό της νήσου.
Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, οι δύο εταιρείες που διενέργησαν τις έρευνες εκπόνησαν επίσης και τριετές σχέδιο μάρκετιγκ για την προώθηση της Κύπρου στις συγκεκριμένες αγορές όσον αφορά στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων.
Μεταξύ άλλων, προτείνονται τρόποι για να καταστεί η Κύπρος προορισμός διεθνούς κλάσης μέσω της ανάπτυξης υποδομών, της προετοιμασίας διαδρομών και ταξιδιωτικών προγραμμάτων και της καλύτερης ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος ειδικών ενδιαφερόντων που έχει να προσφέρει η Κύπρος μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων πόρων και της συνεργασίας με τον ιδιωτικού τομέα.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)