Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν χαρακτήρισε σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τις εξαφανίσεις πολιτών κατά την περίοδο του φρανκισμού, δικαιολογώντας έτσι την προσπάθειά του να ερευνήσει για το θέμα αυτό, εξαιτίας της οποίας διώκεται σήμερα δικαστικά.
Λίγο νωρίτερα, οι επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης και της εισαγγελίας να μπει η υπόθεση στο αρχείο, προκαλώντας την οργή του συνηγόρου του διάσημου δικαστή.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο 56χρονος Γκαρθόν επιχείρησε να δικαιολογήσει την έρευνα που διεξήγε από το 2006 ως το 2008 για την τύχη των εξαφανισμένων, θυμάτων του φρανκισμού στην περίοδο του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) και στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας (1939-1975).
Οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες είχαν προσφύγει σ' αυτόν το 2006, δήλωσε ο Γκαρθόν ενώπιον του δικαστηρίου, περιέγραφαν μια σειρά από γεγονότα, «εξαφανίσεις, παράνομες κρατήσεις, δολοφονίες», που μπορούσαν να χαρακτηριστούν «σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία».
Ο δικαστής επωφελήθηκε επίσης από την κατάθεσή του για να υπογραμμίσει ότι δεν έχει γίνει δουλειά μνήμης γι' αυτή τη σκοτεινή περίοδο της Ισπανίας.
«Προς έκπληξή μου, δεν υπήρχε κανένα δεδομένο για τον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε απαντώντας στο δικηγόρο του, αφού απαρίθμησε πολλούς επίσημους θεσμούς οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να του δώσουν μια εκτίμηση για τον αριθμό των εξαφανισμένων.
Η έρευνά του βασίσθηκε τελικά στη δουλειά ενώσεων για την ιστορική μνήμη και στις μαρτυρίες θυμάτων για να υπολογίσει αυτό τον αριθμό σε περισσότερους από 114.000 ανθρώπους, υπενθύμισε.
Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του για 20 χρόνια.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)