Κύπρος: Στο Βασιλικό θέλει το Ισραήλ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Στο Βασιλικό θέλει το Ισραήλ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η χωροθέτηση του σταθμού υγροποίησης υδρογονανθράκων στο Βασιλικό της Κύπρου, υποστηρίζει ο καθηγητής Εϊτάν Σεσίνσκι, ο οποίος διορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ για να προεδρεύσει επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης του φυσικού αερίου στη χώρα του.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή»της Κύπρου, ο Ισραηλινός καθηγητής δήλωσε ότι η επιλογή της κατασκευής αγωγού, μήκους 1200 χιλιομέτρων, προς την Κρήτη και απ' εκεί στην Ευρώπη, είναι ένα πολύ δαπανηρό εγχείρημα. Η πλωτή μονάδα υγροποίησης, η οποία δοκιμάζεται στο Ισραήλ, είναι πολύ καινούργια τεχνολογία, επισημαίνει, και μάλλον μόνο μικρές ποσότητες αερίου μπορεί να ικανοποιήσει.

Ως εκ τούτου, η μόνο διέξοδος που βλέπει για εξαγωγή του ισραηλινού αερίου είναι η υγροποίηση σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο. Αυτό ευνοείται και από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Ισραήλ, εκ μέρους των περιβαλλοντιστών, για χωροθέτηση μίας μονάδας υγροποίησης σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ.

Ο κ. Σεσίνσκι πιστεύει πως τη συνεκμετάλλευση εξυπηρετεί το γεγονός ότι οι αδειούχοι εργολάβοι για έρευνα και εξόρυξη στα δύο τεμάχια, στο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και στην «Αφροδίτη» της Κύπρου , είναι η Noble Energy, σε συνεργασία με την Delek, συνεπώς, επισημαίνει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας για σκοπούς εξαγωγής, ώστε το κυπροϊσραηλινό αέριο να πωλείται στις διεθνείς αγορές σε ανταγωνιστικές τιμές.

Στα επτά με δέκα χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε, το Ισραήλ θα μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Κύπρο από το κοίτασμα του τεμαχίου «Ταμάρ» για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ποσότητες οι οποίες μπορούν να επιστραφούν στο Ισραήλ, όταν αρχίσει η εκμετάλλευση της «Αφροδίτης», αναφέρει ο καθηγητής. Η εξόρυξη από το «Ταμάρ» θα αρχίσει τέλη του 2013 και μέχρι τότε, προσθέτει, μπορεί να κατασκευαστεί και ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα συνδέει το «Ταμάρ» με το Βασιλικό.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ