Βεστερβέλε: Καλεί τη Ρωσία να αλλάξει στάση όσον αφορά στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βεστερβέλε: Καλεί τη Ρωσία να αλλάξει στάση όσον αφορά στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε τάχθηκε χθες υπέρ της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να υποστηρίξει το λεγόμενο Αραβικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Νομίζω ότι. . . η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί ένα καλό λόγο για τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μεταβάλουν τις δικές τους θέσεις και να μην διστάζουν πλέον», εκτίμησε ο Βεστερβέλε στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

Οι δύο ΥΠΕΞ είπαν ότι συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στη Συρία και την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο.

«Νομίζω ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ειρηνική εξέλιξη ολόκληρης της περιφέρειας, όχι μόνο μιας χώρας, θα πρέπει να ακούσει προσεκτικά τον Αραβικό Σύνδεσμο», είπε ο Βεστερβέλε.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τον Αραβικό Σύνδεσμο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν «διστακτικούς εταίρους» τους να ταχθούν υπέρ «μιας κοινής γλώσσας» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συζητήσει εντός ημερών ένα σχέδιο απόφασης το οποίο υποστηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος και καλεί τον Άσαντ να παραιτηθεί μετά την αποτυχία του να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας και το στρατό της Συρίας.

Ο Βεστερβέλε είπε ότι συζήτησε με τον Τζουντέχ για τις εξελίξεις όσον αφορά την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, που χαρακτήρισε «περίοδο αλλαγής» στην περιφέρεια.

«Συμβαίνει με δύο τρόπους: Έναν επαναστατικό τρόπο, όπως γίνεται στην Αίγυπτο, κι έναν εξελικτικό τρόπο, όπως βλέπουμε στην Ιορδανία», υποστήριξε.

«Αμφότεροι μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένοι, εξαρτάται από τα χειροπιαστά αποτελέσματα. Έτσι, υποστηρίζουμε και τους δύο τρόπους εάν κινούνται στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της μεγαλύτερης πολιτικής συμμετοχής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ