Περίπου 50 δισ. δολάρια το χρόνο βγαίνουν παράνομα απο το Μεξικό εξαιτίας της φοροδιαφυγής και παράνομων εμπορικών πρακτικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με την οργάνωση Global Financial Integrity, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 872 δισ. δολάρια βγήκαν παράνομα από τη χώρα από το 1970 ως το 2010.
Οι παράνομες κινήσεις κεφαλαίων αυξήθηκαν εκθετικά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) το 1994, όταν πολλές πολυεθνικές απέκτησαν παρουσία στο Μεξικό, κατά την έρευνα.
Σχεδόν το 74% των ροών αυτών έγινε με ψευδή και εικονικά τιμολόγια, σύμφωνα με την οργάνωση.
Οι συνολικές παράνομες ροές κεφαλαίων ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. δολάρια το χρόνο την τελευταία δεκαετία, ή σχεδόν το 6% του ετήσιου εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος στο Μεξικό. Η οργάνωση λέει ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι συντηρητικές, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα κέρδη από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την διακίνηση ανθρώπων.
Ο διευθυντής της οργάνωσης Ρέιμοντ Μπέικερ σχολίασε ότι το ποσό αυτό είναι «τρομακτικά μεγάλο» για να το χάνει «οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα». Τα κεφάλαια αυτά «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της μεξικανικής οικονομίας, για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατασκευή δρόμων, για να καταπολεμηθούν τα καρτέλ των ναρκωτικών», επισήμανε.
Η έρευνα καλεί τις μεξικανικές αρχές να χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για να εντοπίζουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και να υποχρεώνουν τις εταιρίες να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία θα δεσμεύονται νομικά ότι δεν χειραγωγούν τις τιμές.
Οι αρχές στο Μεξικό είναι ανάγκη επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους με άλλες χώρες σε φορολογικά θέματα, τονίζεται στην έκθεση. Η χώρα επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό προσφέροντας ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και απαλλαγές.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)