Την πεποίθησή τους ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία το αργότερο μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, εξέφρασαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Κιλτίδης μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση για την ατζέντα του υπουργείου εργασίας στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο στα εργασιακά όσο και στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης.
Διαπιστώθηκε σύγκλιση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στη ανάγκη της διατήρησης του κατώτερου του 13ου και 14ου μισθού, της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους ενώ συζητήθηκαν και θέματα μισθολογικού κόστους και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων.
Στο θέμα των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση οι διαφορές παραμένουν και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από τα τρία κόμματα ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις με δεδομένο ότι τα χρονικά όρια στενεύουν και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της επικουρικής Ασφάλισης αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
«Το γεγονός ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κομμάτων σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά είναι πολύ βασικό σημείο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, παρά το ότι τα κόμματα δεν θέλουν να συμμετέχουν, σε αυτή αν και το ζήτησα», δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απαιτήσεις των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των Κοινωνικών Εταίρων όπως τα θέματα που αφορούν στο μη μισθολογικό κόστος».
Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει για τα θέματα αυτά μια συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου «θα είμαστε σε θέση να δούμε αν πρέπει να υπάρχουν άλλα βήματα ή όχι».
Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία και είπε ότι υπήρξε «δέσμευση των εκπροσώπων και των δύο κομμάτων να στείλουν εναλλακτικές προτάσεις μέχρι αργά το βράδυ».
Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος απέδωσε την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο διάλογο για τις επικουρικές συντάξεις, στην άρνηση, όπως είπε, του υπουργείου Εργασίας να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν, κατά την τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 5 Ιανουαρίου.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχει παραγγελθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων», ούτε έχει εκτιμηθεί το κόστος , είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν δοθεί στη Ν.Δ οι ισολογισμοί των Ταμείων για τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είχε ζητηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμειακή διευκόλυνση των Ταμείων, «πριν να προχωρήσει ο υπουργός στην 3η κατά σειρά μείωση των συντάξεων» και μεσοπρόθεσμες πολιτικές μετά από μελέτη και διάλογο. Στο κείμενο των προτάσεων που καταθέτει η Ν.Δ στο διάλογο αναφέρεται, ότι για την αναδιάρθρωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις που να οδηγούν στην υιοθέτηση ανταποδοτικού συστήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στην ανάγκη της προστασίας των κατωτέρων επικουρικών συντάξεων αλλά διέψευσε ότι έθεσε οποτεδήποτε ως όριο τα 300 ευρώ.
Ο κ. Νικολόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την άρνηση του κόμματος του να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε ότι «η Ν.Δ δεν έχει θέση στη διαπραγμάτευση που κάνει ο υπουργός Εργασίας με την τρόικα».
«Πολύτιμη και ανεπανάληπτη» χαρακτήρισε τη σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων ο Κ. Κιλτίδης και εξέφρασε την ευχή, «κάτι αντίστοιχο να υπάρξει και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Κιλτίδης χαρακτήρισε «γόνιμο» το διάλογο και υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση, ότι το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο μεταρρυθμίσεων, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζει αλλά πιστεύει ότι θα οριστικοποιηθεί, μόλις ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.
Για τη διαφωνία που έχει προκύψει στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ότι για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σύγκλιση κατά την αποψινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)