«Επιθετική» παρουσιάζει την Αργεντινή ο Κάμερον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Επιθετική» παρουσιάζει την Αργεντινή ο Κάμερον

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ κατηγόρησε το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι επιδιώκει να παρουσιάσει την Αργεντινή ως μια «επιθετική» χώρα στη διένεξη για τα νησιά του νότιου Ατλαντικού, που στα ισπανικά αποκαλούνται Μαλβίνες και οι Βρετανοί τα ονομάζουν Φόκλαντς, κατά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, ύστερα από 21 ημέρες ανάρρωσης.

«Θέλει να μας παρουσιάσει σαν κακά και βίαια παιδιά, κάτι που δεν είμαστε», δήλωσε η Κίρσνερ, η οποία υποβλήθηκε σε εγχείριση θυρεοειδούς στις 4 Ιανουαρίου και είχε μια εμφανή οριζόντια ουλή στο λαιμό της.

«Άκουσα ότι αποκαλούν τους Αργεντινούς αποικιοκράτες», πρόσθεσε η πρόεδρος τονίζοντας: «Όταν κάποιος λέει τέτοια πράγματα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πλέον επιχειρήματα». «Δεν συμμετείχαμε, εμείς, σε καμιά δύναμη εισβολής σε καμιά χώρα», επισήμανε.

Η Κίρσνερ υπενθύμισε ότι, για τον ΟΗΕ, οι Μαλβίνες είναι ένα έδαφος προς ανεξαρτητοποίηση. «Η επιτροπή ανεξαρτητοποίησης αποικιών του ΟΗΕ εξετάζει ακόμη 16 εδάφη που είναι αποικίες, εκ των οποίων οι 10 της Βρετανίας και μια από τις πιο εμβληματικές μεταξύ αυτών είναι τα νησιά μας, οι Μαλβίνες», τόνισε.

Ο Κάμερον προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων πριν από μια εβδομάδα δηλώνοντας ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η στάση της Αργεντινής απέναντι στις Μαλβίνες μοιάζει «αποικιοκρατική».

Η πρόεδρος της Αργεντινής απαρίθμησε μια σειρά βρετανικών επιχειρήσεων «που δουλεύουν στην Αργεντινή», όπως οι British Petroleum, HSBC, Glaxo, Unilever και British Telecom.

«Πώς συμβαίνει οι εταιρίες αυτές να μην μας φοβούνται, αν είμαστε τόσο κακοί;», διερωτήθηκε. «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει μια μικρή συνάντηση με τα στελέχη και τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων αυτών για να του εξηγήσουν πώς είμαστε εμείς οι Αργεντινοί».

Η Κίρσνερ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα αποχαρακτηρίσει την «'Εκθεση Ράτενμπαχ» του 1982, για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής στη διάρκεια του πολέμου στα νησιά Μαλβίνες, η οποία ήταν τόσο επικριτική που λογοκρίθηκε και η αρχική εκδοχή της παρέμεινε απόρρητη.

Για τον έλεγχο των νησιών αυτών ξέσπασε το 1982 ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής.

Η Βρετανία κατέχει τα νησιά Μαλβίνες από το 1833, όταν εξεδίωξε τις αργεντίνικες αρχές. Χίλιοι βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα νησιά.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ