Αβορίγινες παγίδευσαν τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αβορίγινες παγίδευσαν τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Ανδρες ασφαλείας μετέφεραν έξω από εστιατόριο της Καμπέρας την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Αμποτ, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί από 200 εξαγριωμένους διαδηλωτές που κτυπούσαν τις τζαμαρίες του εστιατορίου και φώναζαν «ντροπή» και «ρατσιστή».

Το επεισόδιο έγινε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Βουλή.

Περίπου χίλια άτομα πήραν μέρος σήμερα σε πορεία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εγκατάσταση μίας σκηνή Αβοριγίνων έξω από την παλαιά βουλή της Αυστραλίας. Την σκηνή αυτή οι Αβορίγινες αποκαλούν «Πρεσβεία σε Σκηνή».

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε την απομάκρυνση, πλέον, της σκηνής αυτής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση Αβοριγίνων και υποστηρικτών τους που έσπευσαν να παγιδεύσουν την πρωθυπουργό και τον κ. Αμποτ μέσα στο εστιατόριο.

«Ήταν σαν να ανέμιζες ένα κόκκινο πανί σε ταύρο», είπε εκπρόσωπός τους που πρόσθεσε πως οι ιθαγενείς δεν θα υποκύψουν ποτέ.

Δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων έσπευσαν στο εστιατόριο για να προστατεύσουν την πρωθυπουργό και τον κ. Αμποτ.

Νωρίτερα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία απαιτώντας να αναγνωριστεί η «κυριαρχία των Αβοριγίνων επί της αυστραλιανής γης», δικαιώματα στη γη τους και έκαναν λόγο για «επέτειο εισβολής» με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Αυστραλίας, που είναι και η επέτειος της άφιξης των πρώτων λευκών.

Ένας από τους ιδρυτές της «Πρεσβείας» των Αβοριγίνων, ο Μάϊκλ 'Αντερσον, είπε στους διαδηλωτές πριν τα επεισόδια:

«Στο διάβολο η κυβέρνηση και τα δικαστήρια αυτής της χώρας. Δεν έχετε καμιά ελπίδα να μας νικήσετε», ενώ αργότερα επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στον Τόνι 'Αμποτ λέγοντας ότι τα «προκάλεσε» με τις δηλώσεις του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους στήθηκε η «Πρεσβεία» αλλά «έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για τους Αβορίγινες, που έχουν κερδίσει τον σεβασμό κάθε Αυστραλού και τώρα έφτασε πλέον ο καιρός να κλείσει».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ