Παλαιστίνη - Ισραήλ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Παλαιστίνη - Ισραήλ: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση

Ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς αποτέλεσμα η πέμπτη και τελευταία «διερευνητική συνάντηση» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιορδανία, γιατί «το Ισραήλ δεν προχώρησε ούτε βήμα», όπως δήλωσε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

«Μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των συναντήσεων είναι μηδενικό γιατί το Ισραήλ δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά το πέρας της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνάντησης στο Αμάν.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία και δεν θα υπάρξει άλλη διερευνητική συνάντηση με την ισραηλινή πλευρά», διαβεβαίωσε.

«Καμία από τις συναντήσεις με την ισραηλινή πλευρά (...) δεν έχει καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό», επεσήμανε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Έχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση, αυτή της της αξιολόγηση», σε συνεργασία με τις αραβικές χώρες και κύριως με την Ιορδανία, τις παλαιστινιακές αρχές και το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ).

Στο μεταξύ η Ιορδανία χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών «σοβαρές».

Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζάουντεχ δήλωσε ότι οι συναντήσεις «παρά τις διαφορετικές θέσεις ήταν ξεκάθαρες και σοβαρές».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων (αυτών των συναντήσεων) σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, το Κουαρτέτο και την αραβική επιτροπή για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Τζάουχεντ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Petra.

«Δεν θα υπάρξουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα και τα μέσα για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο», επεσήμανε ο ιορδανός υπουργός.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ιορδανία «ανησυχεί» για κάποια θέματα που άπτονται της οριστικής επίλυσης της διαμάχης, όπως το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Τζάουχεντ, η Ιορδανία «θα συνεχίσει τις επαφές και θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή είχε ζητήσει στις 26 Οκτωβρίου από τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τα σύνορα και την ασφάλεια μέσα σε τρεις μήνες.

Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά την προθεσμία της 26ης του Ιανουαρίου, αν δεν υπάρξει τερματισμός του ισραηλινού εποικισμού.

Όμως, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θεωρεί ότι η διορία λήγει στις 3 Απριλίου, τρεις μήνες μετά την πρώτη συνάντηση στο Αμάν στις 3 Ιανουαρίου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ