Ο Γιάνεζ Γιάνσα νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Γιάνεζ Γιάνσα νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, Γιάνεζ Γιάνσα ορίστηκε εντολοδόχος πρωθυπουργός από τον κεντροδεξιό συνασπισμό πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι επικεφαλής των οποίων υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα συμφωνία συνεργασίας.

Στο συνασπισμό συμμετέχουν εκτός από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα, η Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ, το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS), το Κόμμα Συνταξιούχων και το κόμμα Νέα Σλοβενία (NSI).

Η ψηφοφορία στη Σλοβενική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό θα διεξαχθεί το Σάββατο.

Η συμφωνία συνεργασίας, την οποία στηρίζουν 50 βουλευτές στη Βουλή των 90 εδρών τιτλοφορείται «Συμβόλαιο για τη Σλοβενία 2012 - 2015» και έχει στόχο την επαναφορά τη χώρας στην οδό της ομαλής ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Γιάνσα.

Ο 53χρονος Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Σλοβενίας την περίοδο 2004-2008, τόνισε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα αντιμετωπίσει τις σοβαρότερες προκλήσεις τους πρώτους 18 μήνες της θητείας της.

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ντανίλο Τουρκ δήλωσε ότι δεν θα ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό και ότι θα αφήσει τα κόμματα να λάβουν την απόφαση.

Ο κ. Τουρκ είχε προτείνει εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ζόραν Γιάνκοβιτς, αρχηγό του κόμματος «Θετική Σλοβενία» που κέρδισε στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης στην ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 11 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Ο κ. Τουρκ είχε πει ότι δεν θα προτείνει τον κ. Γιάνσα εντολοδόχο πρωθυπουργό παρά τη συμφωνία των πέντε κομμάτων, επειδή δεν τον θεωρεί νόμιμο υποψήφιο, καθώς είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες που αφορούν συμβόλαιο του υπουργείου Άμυνας με τη φιλανδική βιομηχανία Patria το 2006.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ