Πορτογαλία: Χρειάζονται ακόμη 30 εκ. ευρώ από την Τρόικα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πορτογαλία: Χρειάζονται ακόμη 30 εκ. ευρώ από την Τρόικα

Η Πορτογαλία χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη πιστώσεων στην οικονομία της χώρας, η οποία πλήττεται από σοβαρή ύφεση κι ενδέχεται να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί την παράταση της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών της χώρας Αντόνιου Σαράιβα.

Ο Σαράιβα, επικεφαλής του φορέα εκπροσώπησης των συμφερόντων της βιομηχανίας, είπε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι η δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ η οποία διαρκεί ως το 2013, δεν είχε λάβει υπόψη τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

Λόγω της κρίσης χρέους της Πορτογαλίας οι ξένες τράπεζες έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τις δανειακές τους ανάγκες και οι εγχώριες τράπεζες αναγκάζονται να δανείζουν τις δημόσιες επιχειρήσεις στερώντας από την υπόλοιπη οικονομία τη ρευστότητα που απαιτείται για να βγει η χώρα από τη σοβαρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η δεν χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ωστόσο προσθέτει ότι θα μπορούσε να ζητήσει περαιτέρω υποστήριξη εάν εντάσεις στις διεθνείς αγορές δεν της επιτρέψουν να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

«Θα τολμούσα να πω ότι αντιμετωπίζουμε έλλειψη πιστώσεων. . .μας λείπουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Σαράιβα, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε περισσότερα κεφάλαια αλλά και πιο μακροπρόθεσμες προθεσμίες με την τρόικα», είπε ο Σαράιβα.

«Η τρόικα ήδη έχει μια πολύ πιο λεπτομερειακή εικόνα για την Πορτογαλία απ' ό,τι είχε όταν η συμφωνία είχε συναφθεί το Μάιο. Χάρη σ' αυτή την εικόνα και την αξιοπιστία που επιτυγχάνουμε προσαρμόζοντας την πορεία μας η τρόικα θα τείνει να το δεχτεί», είπε. «Ίσως πριν από το τέλος της χρονιάς να μπορέσουμε. . .να αυξήσουμε το σύνολο της αρωγής σε τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ και να παρατείνουμε τις χρονικές προθεσμίες», είπε. Ο Σύνδεσμος, πρόσθεσε, είχε ενημερώσει τους διεθνείς δανειστές ότι η χώρα χρειάζεται 106 δισ. ευρώ οικονομική βοήθεια. Πρόσθεσε πως οι αρχικές αποτιμήσεις της τρόικας ήταν εσφαλμένες.

Χθες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε δηλώσει ότι η χώρα του «δεν θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσής της, δεν θα ζητήσει ούτε περισσότερα χρήματα ούτε περισσότερο χρόνο», τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν θα αποτύχει λόγω εσωτερικών πιέσεων και οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ