Κατά την παραδοσιακή ομιλία του ενώπιον του Κονγκρέσου για την κατάσταση της Ενωσης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τις οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ και έδωσε το σύνθημα για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής οικονομίας με όρους ισοτιμίας για όλους, από τους οικονομικά ασθενέστερους μέχρι τους ισχυρότερους, δίνοντας τον τόνο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Σε μία μαχητική ομιλία ενώπιον του Κονγκρέσου που εκφωνήθηκε εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και μπορεί να θεωρηθεί οδικός χάρτης για την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γίνονται όλο και πιο ισχυρές» και θέλησε να παρουσιάσει τα σχέδια για μία οικονομία φτιαγμένης για να διαρκέσει, «όπου όσοι εργάζονται σκληρά απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, όπου η υπευθυνότητα ανταμείβεται».
«Εχουμε προοδεύσει πολύ για να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οσο θα είμαι πρόεδρος, θα εργασθώ με όλους σε αυτό το ημικύκλιο για να κεφαλαιοποιήσω αυτήν την τάση», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Κονγκρέσου και προειδοποιώντας παράλληλα ότι «θα πολεμήσει τις παρακωλύσεις με πράξεις», εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να εμποδίσει την επιστροφή προς πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
«Μπορούμε να αρκεσθούμε σε μία χώρα όπου ένας όλο και μικρότερος αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει καλά, τη στιγμή που ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα Αμερικανών μόλις που τα καταφέρνει. 'Η μπορούμε να οικοδομήσουμε μία οικονομία όπου όλοι έχουν μία ευκαιρία, όπου όλοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όπου όλοι παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες», είπε κατά τη διάρκεια της 64λεπτης ομιλίας του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και ζήτησε την εφαρμογή του Κανόνα Μπάφετ, του δισεκατομμυριούχου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η γραμματέας του πληρώνει περισσότερους φόρους από τον ίδιο. Δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων, ο αμερικανός πρόεδρος είπε: «Εάν κερδίζεις περισσότερο από 1 εκατομμύριο ετησίως, δεν πρέπει να πληρώσεις κάτω από το 30% σε φόρους». «Το να ζητήσει κανείς από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώσει τουλάχιστον όσο και η γραμματέας του, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα το θεωρούσαν απλή λογική», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, οι προσπάθειες του οποίου για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος υπέρ των πλουσίων που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους έχουν εμποδισθεί από τους Ρεπουμπλικανούς.
Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Κονγκρέσο να προωθήσει την πράσινη ενέργεια , αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο πολιτικός κόσμος είναι υπερβολικά διχασμένος για να υπάρχει ελπίδα αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το Κονγκρέσο δεν μπορεί τουλάχιστον να ορίσει κριτήρια για την πράσινη ενέργεια που δημιουργεί μία καινοτόμα αγορά. Δεν θα εγκαταλείψω την ηλιακή και την αιολική βιομηχανία, καθώς και τις ηλεκτρικές μπαταρίες στην Κίνα και τη Γερμανία υπό το πρόσχημα ότι αρνούμαστε να υιοθετήσουμε τον ίδιο δρόμο...Εδώ και έναν αιώνα επιδοτούμε τις πετρελαϊκές εταιρείες, αρκεί», είπε.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων για την τόνωση της βιομηχανίας και την αποθάρρυνση της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων εκτός αμερικανικού εδάφους.
Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι μία ειρηνική λύση παραμένει εφικτή , πρόσθεσε ωστόσο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Απέναντι στη αποσταθεροποίηση που προκάλεσαν οι εξεγέρσεις εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων στον αραβικό κόσμο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει αλληλέγγυα απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)