Ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές για περιστατικά εμφάνισης του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού που καταστρέφει ολοκληρωτικά τα φοινικόδεντρα, στην περιοχή της Χαλκιδικής. Προς το παρόν το ξενόφερτο αυτό έντομο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο πρώτο πόδι και συγκεκριμένα στα χωριά Ποσείδι, Φούρκα, Καλλάνδρα και Μόλα Καλύβα.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αρμόδιους, το καλοκαίρι θα φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, καθώς τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών δεν υπάρχει εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού.
«Το φαινόμενο θα προχωρήσει, απλά προσπαθούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων να το περιορίσουμε. Το καλοκαίρι θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος, όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους φοίνικες να καταρρέουν», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Κώστας Τερτιβανίδης.
Σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι ιδιώτες για το τι πρέπει να πράξουν όσον αφορά τον περιορισμό του εντόμου, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής πραγματοποίησε ειδικό σεμινάριο.
Όπως τονίστηκε στο σεμινάριο, σε ολόκληρο το νομό υπάρχουν πάνω από 30.000 φοινικόδεντρα. Από τους ειδικούς, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο κλαδέματος, καθώς και λεπτομερείς συστάσεις για την ασφαλή κοπή των δέντρων. Ακόμη, περιγράφηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης με βιολογικά και χημικά μέσα καθώς και η νομοθεσία που διέπει τα παραπάνω σκευάσματα.
Οι ζημιές που προξενεί το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο κατάγεται από την Ασία και θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, προκαλούν ανησυχία τόσο σε παραγωγούς και εισαγωγείς όσο και σε ιδιώτες, κυρίως σε επιχειρηματίες με ξενοδοχειακές μονάδες όπου έχουν φυτευτεί πολλά φοινικοειδή.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)