Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα τεθεί σε ισχύ ο γαλλικός νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου χθες από τη γαλλική Γερουσία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Γαλλία. Μετά την ψήφισή του από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, ο νόμος χρειάζεται να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Σαρκοζί για να τεθεί σε ισχύ.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει σε ισχύ τον νόμο εντός του συνηθισμένου χρονικού πλαισίου, δηλαδή δύο εβδομάδες», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας στο Ρόιτερς.
Η Αρμενία χαιρέτισε παράλληλα σήμερα το «μεγαλείο» και την «αφοσίωση» της Γαλλίας στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη γαλλική Γερουσία.
«Η Γαλλία επαναβεβαίωσε το μεγαλείο της και την ισχύ της, την αφοσίωσή της στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες», γράφει ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν σε επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αρμενικής προεδρίας.
«Η ημέρα αυτή είναι μια εξαιρετική ημέρα για όλους αυτούς που αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, για την καταδίκη και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», προσθέτει.
Πρόκειται για μια «ιστορική ημέρα για όλους τους Αρμένιους στον κόσμο», επισημαίνει ο Σαρκισιάν.
Στο Γερεβάν πολλές εκατοντάδες νέοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σημαίες της Γαλλίας και της Αρμενίας μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση του νομοσχεδίου και εναπόθεσαν λουλούδια και κεριά.
«Ήρθαμε εδώ για να ευχαριστήσουμε τον πρεσβευτή της Γαλλίας και να του ζητήσουμε να μεταβιβάσει τις απέραντες ευχαριστίες μας στον πρόεδρο Σαρκοζί, στα μέλη της Γερουσίας και στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο Αρτούρ Καζαριάν, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.
«Η ημέρα που υιοθετήθηκε ο νόμος θα γραφτεί με χρυσά γράμματα όχι μόνον στα βιβλία της ιστορίας της γαλλοαρμενικής φιλίας, αλλά και στα χρονικά της προστασίας παγκοσμίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε παράλληλα, όπως μετέδωσαν τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντβαρντ Ναλμπαντιάν.
Την ελπίδα ότι «πολλές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας» εξέφρασε την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Γερεβάν.
Αντιθέτως έντονη διαμαρτυρία εξέφρασε σήμερα για τον νόμο αυτόν το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος της Τουρκίας.
«Η δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τη λύπη της για το νόμο που υιοθετήθηκε από τη γαλλική Γερουσία, ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της 'αρμενικής γενοκτονίας' και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.
Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με «τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», υπογραμμίζει.
Την ίδια ώρα υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος στο Αζερμπαϊτζάν πρότεινε η Γαλλία να εγκαταλείψει την Ομάδα του Μινσκ, η οποία δημιουργήθηκε για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν στον οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.
«Οι ενέργειες της Γαλλίας μείωσαν σε μηδενικό επίπεδο την εμπιστοσύνη της οποίας έχαιρε ακόμη στους κόλπους αυτής της ομάδας», δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Άλι Αχμέντοφ.
«Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο πιο έντιμος δρόμος για τη Γαλλία θα ήταν να αποσυρθεί από τη μεσολάβηση αυτή, καθώς έχει χάσει το ηθικό δικαίωμα να εκπληρώσει την αποστολή της», κατέληξε.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)