Οι χώρες της Ασίας, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να πείσει να υιοθετήσουν το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, θα αναγκαστούν «να κάνουν κάτι" εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων», εκτίμησε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το μεταβατικό διάστημα ως την 1η Ιουλίου, όταν όπως αποφάσισε η ΕΕ χθες Δευτέρα θα θέσει σε εφαρμογή το εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, «συμπίπτει απόλυτα" με αυτό που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιβολή κυρώσεων στις οικονομικές εταιρείες που συναλλάσσονται με την ιρανική κεντρική τράπεζα στον τομέα του πετρελαίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Γι' αυτό το λόγο, ακόμη και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει να κάνουν κάτι σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν προκειμένου να μην πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις» στην περίπτωση που δεν μειώσουν «σημαντικά» τις εισαγωγές τους, επεσήμανε.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, το διάστημα αυτό θα ωφελήσει ώστε «να πειστούν και να δεσμευθούν οι εταίροι της ΕΕ ώστε να συμμορφωθούν με τις δράσεις μας», και κυρίως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου.
«Δεν αναμένουμε ότι όλοι οι εταίροι μας θα έχουν την ίδια αντίδραση, όμως οι συζητήσεις που έχουμε με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν σαφώς στόχο να τις δούμε να ακολουθούν τα μέτρα που έχουμε λάβει», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Κίνα και την Ινδία «θα θέλαμε τουλάχιστον να μην αυξήσουν τις εισαγωγές τους για να αναπληρώσουν το κενό που θα δημιουργηθεί από εμάς και να παραμείνουν ουδέτερες», διευκρίνισε.
Πάντως, όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός, στόχος των κυρώσεων δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αλλά «να ασκηθεί πίεση στο Ιράν ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (για πυρηνικό του πρόγραμμα)».
Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μιμηθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ενώ θα επιβάλει κι ένα φάσμα κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Κέβιν Ραντ.
Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2011 η Τεχεράνη εξήγαγε λίγα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, το 20% των οποίων προς την ΕΕ και το 65% προς χώρες της Ασίας.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)