Η ταχεία έγκριση του συμφώνου για την δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη θα συνέβαλε να αμβλυνθούν οι θέσεις της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την κρίση χρέους, εκτίμησε σήμερα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Το λεγόμενο δημοσιονομικό σύμφωνο, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 30ή Ιανουαρίου, θα αναγκάζει τις χώρες που το έχουν επικυρώσει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα θεσπίσει την δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει πρόστιμα σε όσες χώρες παραβιάζουν τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα».
«Η αίσθησή μου είναι ότι το όραμα, η κρίση και οι θέσεις όλων των παραγόντων που εμπλέκονται μπορεί να αλλάξουν μόλις υπάρξει μια πολιτική συμφωνία --κάτι που αναμένεται να συμβεί πολύ σύντομα-- και κατόπιν η ταχεία επικύρωση και θέση σε ισχύ του δημοσιονομικού συμφώνου», υποστήριξε ο Μόντι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, έκανε την δήλωση αυτή μετά τις συνομιλίες με τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους δισταγμούς που προβάλλει η Γερμανία για την επέκταση του νέου μηχανισμού «διάσωσης» της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος προβλέπεται να έχει διαθέσιμα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ.
«Το ίδιο ισχύει, σε μεγάλο βαθμό, και για την (Ευρωπαϊκή) Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε ο Μόντι. «Νομίζω ότι θα δούμε μια εξέλιξη εκεί».
Η ΕΚΤ, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, μέχρι στιγμής αποκρούει τις εκκλήσεις να κλιμακώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να ενεργήσει ως ο λεγόμενος δανειστής της τελευταίας προσφυγής για χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο Μόντι επισήμανε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη υπαναχωρήσει από την αυστηρά μη επεμβατική πολιτική της παρέχοντας ευρείας κλίμακας ρευστότητα στις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας πιστωτικής κρίσης.
Ο ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «διαδόσεις» τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο ότι πιέζει να διπλασιαστεί το διαθέσιμο κεφάλαιο του ΕΜΣ στο 1 τρισ. ευρώ. «Ουδέποτε αναφέρθηκα σε αριθμούς άρα δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω» τα δημοσιεύματα αυτά, είπε.
Πάντως ο Μόντι κάλεσε να υπάρξει μια αξιόπιστη μεγέθυνση της «δύναμης πυρός» του ευρωπαϊκού μηχανισμού. «Εάν τα ποσά είναι αρκετά μεγάλα και οι αγορές τα θεωρούν αξιόπιστα είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να δανειστούν», υποστήριξε.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)