Και η Αυστραλία θα εφαρμόσει το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο του Ιράν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Και η Αυστραλία θα εφαρμόσει το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο του Ιράν

Η Αυστραλία θα μιμηθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ενώ θα επιβάλει κι ένα φάσμα κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Κέβιν Ραντ στην διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο σήμερα.

Ο Ραντ επισήμανε αργότερα ότι οι εισαγωγές πετρελαίου που κάνει η Αυστραλία από το Ιράν είναι ήδη «αμελητέες».

«Για το ζήτημα του Ιράν, θα είμαι απόλυτα σαφής [σχετικά με] τις ενέργειες που έγιναν στις Βρυξέλλες χθες για τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση -- εμείς στην Αυστραλία θα ακολουθήσουμε ακριβώς την ίδια παράλληλη δράση», είπε ο Ραντ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Χθες Δευτέρα η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο για να πιέσει την Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στην ΕΕ καταλήγει περί το 20% του πετρελαίου του Ιράν το οποίο εξάγεται.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να παγώσουν τους πόρους της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και να απαγορεύσουν κάθε συναλλαγή σε διαμάντια, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα με την τράπεζα και με άλλους ιρανικούς κρατικούς θεσμούς.

Ο Ραντ είπε ότι χρειάζεται να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ιράν, ότι δηλαδή η συμπεριφορά της θεωρείται «απαράδεκτη παγκοσμίως».

Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας στο Ιράν έχουν «μειωθεί σε τεράστιο βαθμό» εξαιτίας των προηγούμενων γύρων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και μονομερώς.

«Δεν πρόκειται περί μιας ανέξοδης φιλανθρωπίας από πλευράς της Αυστραλιανής διπλωματίας. Μας κοστίζει, αλλά είναι ένα κόστος που αξίζει να καταβάλουμε», υποστήριξε ο Ραντ σε συνέντευξη Τύπου με το βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, παρότι πασχίζουν να ξεπεράσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, συμφώνησαν την Δευτέρα να εφαρμόσουν από το καλοκαίρι εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο δίνοντας διορία στις χώρες με υφιστάμενες συμβάσεις με το Ιράν να τις τερματίσουν ως την 1η Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η Βρετανία και άλλες χώρες θα βοηθήσουν την Ελλάδα εάν αντιμετωπίσει προβλήματα στην αγορά του πετρελαίου που χρειάζεται μόλις εφαρμοστεί το εμπάργκο. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα προτιμούσε ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή της απαγόρευσης αλλά συμφώνησε στην καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου κατά πέντε μήνες εν μέρει για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

«Εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες κατόπιν όσον αφορά την αγορά των ποσοτήτων πετρελαίου που χρειάζεται, φυσικά εμείς και άλλα κράτη θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», είπε ο Χέιγκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ