Οι επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 935 ανθρώπους στη Νιγηρία αφότου άρχισε η εξέγερσή της το 2009, ανέφερε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.
Ήδη εντός του 2012 έχουν σκοτωθεί πάνω από 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους 186 την περασμένη εβδομάδα στις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας, απολογισμός που είναι ο χειρότερος των ως σήμερα επιθέσεων, τόνισε το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή του.
«Πάνω από 935 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 164 επιθέσεις» τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σημείωσε η ΜΚΟ. «Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου του 2012 έχουν καταμετρηθεί πάνω από 253 νεκροί σε 21 επιθέσεις», πρόσθεσε.
Το Παρατηρητήριο καλεί τις αρχές της Νιγηρίας να κινητοποιηθούν ώστε να δοθεί ένα τέλος σε «αυτή την εκστρατεία τρομοκρατίας και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι ηθικοί αυτουργοί και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων».
«Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ επιδεικνύουν μια ολοκληρωτική περιφρόνηση στην ανθρώπινη ζωή», δήλωσε η Κορίν Ντάφκα, στέλεχος της οργάνωσης αρμόδια για την δυτική Αφρική.
Η Μπόκο Χαράμ --το όνομα της οποίας μεταφράζεται «Η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη» στη γλώσσα Χάουσα που ομιλείται στη βόρεια Νιγηρία-- ιδρύθηκε το 2002, με οργανωτικό υπόδειγμα τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα, εγκαταστάσεις του στρατού, τράπεζες και καταστήματα όπου πωλούνται οινοπνευματώδη ποτά στη βόρεια Νιγηρία. Είχε επίσης αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Αμπούτζα την 26η Αυγούστου 2011 με 25 νεκρούς.
Οι επιθέσεις της ισλαμιστικής σέκτας ως πρόσφατα στρέφονταν κατά κύριο λόγο κατά της αστυνομίας, του στρατού και κρατικών θεσμών, αλλά πλέον έχει αυξήσει τις επιθέσεις της εναντίον των χριστιανών και ειδικά των εκκλησιών. Η Μπόκο Χαράμ λέει ότι μάχεται εναντίον όσων έχουν αδικήσει τον πληθυσμό του βορρά διαμέσου της άσκησης βίας, του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού και της διαφθοράς.
Το 2011 συνολικά 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 115 επιθέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο του 2009, η σέκτα είχε κατηγορηθεί για την εξέγερση στο βορρά στην διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι σε μάχες με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η Μπόκο Χαράμ θέλει να εφαρμοστεί ο κορανικός νόμος, η σαρία, σε όλη τη Νιγηρία.
Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν έχει επικριθεί έντονα για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει την οργάνωση, μέλη της οποίας ο ίδιος παραδέχεται ότι έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού και γενικά του κρατικού μηχανισμού.
«Η ανικανότητα του Τζόναθαν να αντιδράσει αποτελεσματικά ή να καταρτίσει μια αξιόπιστη στρατηγική εντείνει την μεγεθυνόμενη αίσθηση ότι υπάρχει κενό ηγεσίας στην Αμπούτζα», υποστήριξε το ινστιτούτο μελετών Eurasia Group, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, σε ανακοίνωσή του σήμερα.
«Ως τώρα η στρατιωτικοποίηση της περιοχής και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα και οι τεράστιες (στρατιωτικές) δαπάνες που ανακοινώθηκαν για το 2012 ελάχιστες ελπίδες προσφέρουν (ότι θα υπάρξει) μια αξιόπιστη ευρύτερη στρατηγική».
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)