«Θέλουμε να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας και να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.
Ο ίδιος επισήμανε πως, αρχικά όμως αυτό είναι ένα θέμα (σ.σ. η παραμονή στην Ευρωζώνη) που θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες και πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στους Ευρωπαίους εταίρους, ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για τη μείωση του χρέους.
Το βασικό ερώτημα, που τίθεται αυτή τη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν το εάν και το πώς μπορεί να ενισχυθεί ο κοινός Μηχανισμός Στήριξης και προς τούτο, είναι αναγκαία μια κοινή βάση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση «φρένου χρέους», με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υποστήριξη της ανάπτυξης, και αυτά τα θέματα θα τεθούν κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Εάν επιτευχθεί αυτή η κοινή βάση, θα πρέπει να ενισχυθεί επίσης και ο κοινός Μηχανισμός Στήριξης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστριακός καγκελάριος, επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι «εάν θα επεκταθεί ο Μηχανισμός Στήριξης στα 750 δισεκατομμύρια Ευρώ, ώστε να είμαστε τόσο ισχυροί, που η Ευρωζώνη να είναι άτρωτη σε επιθέσεις κερδοσκόπων»
Πρόσθεσε, δε, ότι μια Ένωση που αναλαμβάνει από κοινού εγγυήσεις, χρειάζεται δεσμευτικούς κανόνες, έλεγχο και λογοδοσία, κάτι που αυτή τη στιγμή αφορά την Ελλάδα, της οποίας πρέπει να αποτραπεί μια χρεοκοπία και να γίνουν τα πάντα, ώστε αυτή να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Καθησυχαστικός ήταν ο καγκελάριος σε σχέση με την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αυστρίας, από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης «S&P's», επισημαίνοντας πως δεν είχε μέχρι στιγμής επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στα αυστριακά ομόλογα, ενώ συγχρόνως παρατήρησε ότι η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την αξιολόγηση του οίκου, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για δημοσιονομική σταθεροποίηση.
(AΠΕ - ΜΠΕ)