Τι κοινό έχουν η Ζαν ντ' Αρκ, ο Ζαν Ζακ Ρουσό ο Δαρβίνος, ο Μιχαήλ Άγγελος, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ο Φρανσίσκο Γκόγια και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν; Έδωσαν ή δίνουν μάχη με το βουητό στα αυτιά τους ή εμβοές, όπως λέγεται επιστημονικά από τις οποίες εκτιμάται ότι πάσχει το 20% του πληθυσμού. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην ημερίδα «Ήχοι ψυχής», με θέμα την κώφωση την τέχνη, που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της διπλής έκθεσης «Ο Goya και ο Beethoven στο Τελλόγλειο».
Όταν ο Μπετόβεν πρωτοπαρουσίασε την 9η Συμφωνία, το 1814, ήταν ήδη κωφός και δεν μπορούσε να ακούσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Γρηγόριος Αμπατζόγλου, εκτίμησε ότι πιθανόν η κώφωση απελευθέρωσε τη δημιουργική πλευρά του, αύξησε τους «εσωτερικούς ήχους του». Σε ότι αφορά τον Γκόγια, σημείωσε ότι η κώφωση τον απομόνωσε, απελευθέρωσε τον εσωτερικό του κόσμο και την πλευρά του που πλησίασε στην τρέλα. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για εκ των υστέρων εκτιμήσεις και δεν πρέπει να φτάσουμε στον ρομαντικό εξωραϊσμό της βαρηκοΐας.
Είναι μύθος ότι η βαρηκοΐα συνεπάγεται και απώλεια της δυνατότητας ακρόασης ή εκτέλεσης μουσικής, ανέφερε ο λέκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κώστας Παστιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, παίζει ρόλο η ηλικία στην οποία επέρχεται μια σοβαρή βλάβη της ακοής και το σύνολο εμπειριών του βαρήκοου κωφού.
O καθηγητής Ορθοδοπαιδικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Καπετάνιος, τόνισε ότι σε πλήθος παθήσεων η απόφαση και το κουράγιο του ασθενή είναι η μισή θεραπεία. Ο άνθρωπος, πρόσθεσε, μπορεί να μετουσιώσει οποιοδήποτε έλλειμμα σε δύναμη δημιουργίας και οι Έλληνες που πλήττονται από την κρίση δεν χρειάζεται να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.
Το θέμα «Ήχος και ακοή, βαρηκοΐα και εμβοές», ανέπτυξε ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ του ΑΠΘ, Ανέστης Ψηφίδης.
Στο Τελλόγλειο, όπως είπε και ο ιστορικός τέχνης, Παναγιώτης Μπίκας, παρουσιάζονται πλήρεις τέσσερις σειρές των χαρακτικών του Γκόγια, τα «Καπρίτσια», τα «Δεινά του Πολέμου», οι «Παροιμίες», η «Ταυρομαχία», που προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Στα έργα αυτά, 211 χαρακτικά, προστίθενται έξι ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao.
Την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην διπλή έκθεση «Goya και Βeethoven στο Τελλόγλειο» ειδική ξενάγηση για κωφούς και βαρήκοους σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ).
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)