Τη στήριξη του ΟΗΕ και την παραίτηση του Άσαντ, ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τη στήριξη του ΟΗΕ και την παραίτηση του Άσαντ, ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν σήμερα από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να μεταβιβάσει «εξουσίες στον αντιπρόεδρο», αλλά και να συστήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα δύο μηνών, όπως αναφέρει η τελική ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου.

Επιπλέον ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής των αράβων παρατηρητών στη Συρία, ενώ ζήτησε και την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειές του να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα.

«Θα ενημερώσουμε τον ΟΗΕ για το σύνολο των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κάιρο μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, που διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε ότι το αίτημα υποστήριξης που απευθύνεται στον ΟΗΕ έχει στόχο να «δώσει περισσότερο κύρος» στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Παράλληλα ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η αποστολή των αράβων παρατηρητών στη Συρία, παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για την ικανότητά της να σταματήσει την αιματηρή καταστολή στη χώρα, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των παρατηρητών, όπως αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε ο σεΐχης Χάμαντ.

Εξάλλου ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Άσαντ να μεταβιβάσει «εξουσίες στον αντιπρόεδρο ώστε να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η οποία θα πρέπει να «δημιουργηθεί σε διάστημα δύο μηνών», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι άραβες υπουργοί κάλεσαν «τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα κινήματα της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα παίρνουν μέρος το κόμμα της εξουσίας και η αντιπολίτευση».

Τέλος, οι άραβες υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Αράμπι να ορίσει έναν «ειδικό επίτροπο» για τη Συρία που θα είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Ο σεΐχης Χάμαντ εκτίμησε από τη μεριά του ότι το νέο αραβικό σχέδιο που υιοθετήθηκε σήμερα από τον Αραβικό Σύνδεσμο προϋποθέτει «την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο».

«Η νέα αραβική πρωτοβουλία που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών έχει στόχο την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο», υπογράμμισε ο σεΐχης, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή κυβέρνηση να δεχθεί αυτό το σχέδιο.

«Μοιάζει με (το σχέδιο) της Υεμένης», που επέτρεψει να υπάρξει μία συμφωνία για την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, πρόσθεσε ο σεΐχης Χάμαντ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ